Rekord u broju dodijeljenih državnih stipendija – 46 studenata i studentica romske nacionalne manjine studiraju diljem Hrvatske

0
127
Foto: pixabay.com

Podaci o studiranju Roma u Hrvatskoj izrazito su niski – samo 0,3 posto muškaraca i 0,8 posto žena nastavlja školovanje i nakon srednje škole. Ipak, da obrazovanje postaje sve bitnije pokazuje i povećan broj upisa na visokoškolske ustanove. Kako Phralipen saznaje, 46 romskih studenata i studentica ove godine je dodijeljena državna stipendija, što je dosad najveći broj dodijeljenih stipendija i prijavljenih studenata/ica. Podsjećamo da je u akademskoj godini 2019/2020. Ministarstvo znanosti i obrazovanja dodijelilo 27 stipendija studentima pripadnicima/ama romske nacionalne manjine upisane na sveučilišne, stručne i poslijediplomske studije na visokim učilištima u Republici Hrvatskoj. Nadalje, kako doznajemo, 46 stipendiranih studenata i studentica dolaze sa više od 10 različitih visokih učilišta, većina je uspješna u školovanju, samo 5 studenata/ica ima zaostatke s viših godina, a čak 19 njih po prvi put upisuje fakultet. Na prvoj godini se tako nalazi sveukupno dvadeset i tri studenta i studentice ako ubrojimo i četvero njih koji su ponavljači prve godine.

Stipendirane studentice i srednjoškolke brojnije od muških kolega

Prema Izvješću za 2018. godinu, iz Nacionalne zaklade za potporu učeničkom i studentskom standardu u 2017. godini osigurano je 19 stipendija za visoko obrazovanje (za 11 studenata i 8 studentica), što je porast od 1 stipendije za Romkinje i 2 za Rome, a u 2018. godini osigurane su 22 stipendije (za 14 Roma i 8 Romkinja). Za spomenutu prošlu akademsku godinu, kada je dodijeljeno 27 stipendija, došlo je do okrenutog odnosa studenata i studentica koji su ostvarili pravo na stipendije pa je tako riječ o 15 djevojaka i 12 mladića pripadnika romske nacionalne manjine. I ove godine više je stipendiranih Romkinja, kako onih studentica koje primaju državnu stipendija, tako i onih srednjoškolki  i studentica koje su stipendirane od strane Grada Zagreba.

U školskoj i akademskoj godini 2020/2021. Grad Zagreb donio je odluku o dodjeli stipendije za 75 učenika i učenica pripadnika/ca romske nacionalne manjine iz 26 različitih škola, od kojih je 10 stipendija dodjeljeno polaznicima Centra za odgoj i obrazovanje “Slava Raškaj”. Od ukupnog broja učenika kojima je dodijeljena Stipendija za školsku godinu 2020/2021. 28 učenika je prvih razreda, 12 učenika drugih razreda, 25 učenika trećih razreda i 10 učenika četvrtih razreda srednjih škola. Od ukupnog broja stipendista, 42 su učenice i 33 učenika.

Kada je riječ o studentima/cama stipendiranih koji primaju gradsku stipendiju riječ je o 7 stipendista – 4 stipendista su studenti/ce Zdravstvenog veleučilišta Zagreb, po 1 stipendist je student/ica Libertas sveučilišta, Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Od sedam stipendista, 5 je studentica i 2 studenta.

Na Natječaj  za dodjelu Stipendije Grada Zagreba za učenike i studente pripadnike romske nacionalne manjine studentima poslijediplomskih studija za akademsku godinu 2020 /2021. nije bilo prijavljenih kandidata/kinja studenata/ica poslijediplomskih studija.

Nura Ismailovski koja je ujedno i predlagateljica Odluke o stipendiji Grada Zagreba za učenike/ce i studente/ice pripadnike romske nacionalne manjine ponosna je na rezultate.

Iz rezultata dodijeljenih stipendija vidljivo je da je cilj Odluke ostvaren, svake godine imamo sve više molbi za stipendiranje, sve je veći broj odličnih učenika/ca i studenata/ica, a imamo i znatno povećanje vrlo dobrih ocjena. Svi su jako motivirani, imaju sve bolje prosjeke ocjena i konkurencija je velika. Što se tiče pomaka u broju srednjoškolki i studentica on je vidljiv i svake godine raste. Još od početka dodjele Stipendije žene su bile brojnije u odnosu na muškarce.

O sve većoj uključenosti u aktivnosti romske zajednice romski srednjoškolci/ke i studenti/ce razgovarali su i na Prvom kongresu mladih Roma u Hrvatskoj u listopadu 2020. godine kada su razmijenili iskustva školovanja, probleme s kojima su se susreli, kao i dobru praksu koja je dala rezultate. Rasprava o obrazovanju pokazala je veliki interes mladih za ovo područje pa su, između ostalog, tražili detaljnije informacije upravo o ostvarivanju prava na stipendiju te o mogućnosti direktnog upisa na fakultet, a koji trenutno postoji samo na Zdravstvenom veleučilištu u Zagrebu. Neki od njih na Phralipenu su podijelili i svoje priče pa je tako moguće čitati iskustvo prvostupnice radne terapije Anese Šabani, priče Davida Oršuša, studenta smjera Sestrinstva na Zdravstvenom veleučilištu u Zagrebu, Rose Oršuš, studentice Specijalističkog diplomskog studija Javne uprave na Pravnom fakultetu u Osijeku, Željka Oršoša koji nakon srednje škole namjerava upisati Zdravstveno veleučilište u Zagrebu te Lee Oršuš, studentice Studijskog centra socijalnog rada na Pravnom fakultetu u Zagrebu. Tu su i primjeri studenata i studentica koji su se kandidirali na ovogodišnjim lokalnim izborima. Jedna od njih je Martina Oršuš, studentica treće godine na smjeru Sestrinstva na Zdravstvenom veleučilištu u Zagrebu čija je kandidacijska lista u Nedelišću s 11,48 posto (438 glasova) osvojila dva mandata u općinskom vijeću.

Podrška u vidu jednokratne novčane pomoći za uspješne srednjoškolce/ke

Temeljem Odluke o kriterijima za isplatu jednokratne novčane pomoći redovitim učenicima/ama pripadnicima romske nacionalne manjine koji su u 2020. godini završili program srednjoškolskog obrazovanja u 2020. godini, Ministarstvo znanosti i obrazovanja isplatilo je jednokratnu novčanu pomoć za 127 učenika/ce koji su podnijeli zahtjev, i to iznos od 1.500,00 kuna za 90 učenika/ca koji su u 2020. godini završili trogodišnji srednjoškolski program te 3.000,00 kuna za 37 učenika/ca koji su završili četverogodišnje ili petogodišnje školovanje.

Da je obrazovanje među najvažnijim čimbenicima za promjenu i poboljšanje položaja romske zajednice u društvu ističe i saborski zastupnik Veljko Kajtazi, inicijator ideje o uvođenju jednokratne novčane pomoći za uspješne srednjoškolce/ke kao i o one o povećanju državne stipendije. Odlična suradnja zastupnika Kajtazija s Ministarstvom znanosti i obrazovanja i ravnateljem Uprave za nacionalne manjine Nandorom Čapom, rezultirala je upravo spomenutim inicijativama koje potpomažu zaslužnim pojedincima i onima kojima bez dodatnih financijskih sredstava obrazovanje ne bi bilo dostupno.

Bez obrazovanja nema napretka u romskoj zajednici, a bez mogućnosti da se stečena znanja iskoriste na tržištu rada nema prilike za postizanje jednakopravnosti.

Bez daljnjih toleriranja zaostataka u studiranju

Ministarstvo je također najavilo da se od sljedeće godine više neće dozvoliti veliki zaostatci u studiranju, ali će i dalje dvije godine kašnjena po zadnjoj upisanoj godini biti tolerirani u vrednovanju uspješnosti studiranja. Ipak, neovisno o tome, za svaku novu upisanu godinu studija studenti i studentice moći će se ponovo prijaviti za stipendiju.

U Nacionalnom izvješću istraživanja EUROSTUDENT VI za Hrvatsku, objavljenom 2019. godine, stoji da mjere studentskog standarda pokazuju stanovitu binarnost koja između punih beneficija i nemanja beneficija često stvara nepremostivu razliku koju studenti koji ne pokazuju iznimnu uspješnost u studiranju ne mogu premostiti. Kako je i uspjeh u studiju povezan sa socijalnim i materijalnim statusom studenta, potrebno je razmisliti o graduiranju mjera subvencioniranja kako npr. gubitak studijske godine ne bi bio i gubitak svih studentskih beneficija, pogotovo u pogledu subvencioniranog smještaja, za socijalno najranjivije skupine.

Objavu ovog teksta podržala je Agencija za elektroničke medije

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime