Održani lokalni izbori – Tko su izabrani romski kandidati i kandidatkinje?

0
174
Foto: pixabay.com

U nedjelju, 16. svibnja, održan je prvi krug lokalnih izbora u Hrvatskoj gdje su birani župani, gradonačelnici, načelnici i predstavnici u predstavničkim tijelima jedinica regionalne i lokalne samouprave.

Gledajući izvršnu vlast, romska nacionalna manjina ostvarila je pravo na zamjenike općinskog načelnika u općinama Pribislavec i Orehovica.

U Orehovici jedini kandidat iz reda romske nacionalne manjine za zamjenika općinskog načelnika bio je Marko Balog s liste HDZ-a koji je na izborima dobio 64 glasa. U Pribislavcu jedini kandidat iz reda romske nacionalne manjine za zamjenika općinskog načelnika bio je Kruno Oršuš kandidiran od strane grupe birača te je dobio 102 glasa.

Gledajući kandidate po listama za županijske skupštine, dvoje kandidata romske nacionalnosti, Zoran Balog i Ljiljana Balog, bilo je na listi HHS-SR-A-HSP-HSR-HSSČKŠ u Koprivničko-križevačkoj županiji, koja nije prešla izborni prag.

Troje kandidata romske nacionalnosti, Biserko Horvat, Marina Horvat i Elvis Kralj, bilo je i na listama za Skupštinu Međimurske županije, ali kako tamo niti jedan od kandidata nije dohvatio mandat, održat će se dopunski izbori kako bi se zadovoljilo Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina. Dopunski izbori održat će se u roku 90 dana od dana konstituiranja Skupštine.

Romska kandidatkinja Mirjana Destanović na listi Nezavisne liste Mirka Duspare u Brodsko – posavskoj županiji nije uspjela ući u Skupštinu, isto kao niti kandidatkinja Nura Ismailovski na listi “365 Stranka rada i solidarnosti” na izborima za zagrebačku Gradsku skupštinu.

Kada gledamo izbore za gradska vijeća, dvoje predstavnika Roma bila su na listama u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, Zoran Đurđević na listi HSU-a u Grubišnom polju, Emanuela Đurđević na listi DHSS-a u Bjelovaru, ali niti jedna lista nije prešla izborni prag.

Dva kandidata bila su i na listama u Primorsko- goranskoj županiji, točnije Erman Kongjeli u Crikvenici i Ćenan Beljulji u Rijeci, no niti jedan nije ušao u predstavničko tijelo. Romski kandidat Stjepan Oršoš u Ludbregu također nije ušao u gradsko vijeće, a isto nije pošlo za rukom niti Milanu Mitroviću u Slavonskom Brodu koji se nalazio na listi gradonačelnika Duspare.

Više uspjeha imao je  Milorad Mihanović iz Murskog Središća, koji je bio nositelj liste za gradsko vijeće te je dobio 7,71 posto glasova (156 glasova) i mandat u vijeću.

Znatno više romskih predstavnika ušlo je u općinska vijeća. Najbolji rezultat ostvarila je kandidacijska lista Martine Oršuš u Nedelišću s 11,48 posto (438 glasova) i osvojena dva mandata u općinskom vijeću. Kandidacijska lista Krune Oršuša u Pribislavcu došla je do mandata sa 7,51 posto glasova (78 glasova). U Pribislavcu je bio i romski kandidat Biserko Horvat na listi Domovinskog pokreta, ali nije postao vijećnik.

Potom imamo romske kandidate koji su bili na listama različitih političkih stranaka. Kandidatkinja Fatima Hrgar na listi Stranke Ivana Pernara u općini Brdovec u Zagrebačkoj županiji nije ušla u vijeće niti je lista prešla izborni prag. Lista HSLS-a u Općini Štefanje u Bjelovarsko – bilogorskoj županiji ostvarila je dobar rezultat, ali romska kandidatkinja Ksenija Ivanović nije ušla u vijeće.

Dvoje romskih kandidata Đurđica Ković i Mahmut Ković, bili su na listi Hrvatske demokršćanske stranke u Općini Okučani, koja nije prešla izborni prag. Prag je prešla lista HDZ-HSLS-HSS u Općini Petrijanec, ali romski kandidat Eduard Oršuš nije uspio ući u općinsko vijeće.

U Maloj Subotici u Međimurskoj županiji, bila su dva romska kandidata, Nenad Oršuš na listi Valentina Škvorca, Ivan Oršuš na listi HDZ-a, ali kako su obojica bila posljednji na listi, niti jedan nije ušao u vijeće. Više sreće nije bila niti Romkinja Vesna Oršuš na listi Slobodne Hrvatske u Općini Domašinec.

U Općini Orehovica bilo je čak pet romskih kandidata na raznim listama (Marko Balog, Marko Horvat, Nikola Balog, Đuro Horvat, Nevenka Oršuš), ali niti jedan na dovoljno visokim mjestima da bi ušli u vijeće.

I na kraju, tu je Osječko-baranjska županija gdje je pet Roma bilo kandidatima za općinska vijeća, od toga dvoje, Saša Nikolić i Sanja Radosavljević, u Dardi, no nisu ostvarili mandate. Isto kao što to nije uspio niti romski kandidat Branko Mihajlović u Općini Jagodnjak na listi SDSS-a, a niti Srđan Petrović i Marizela Balog u Kneževim Vinogradima, odnosno Petlovcu.

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime