Angažirano, beskompromisno i progresivno – Selma Selman u Atelijerima Žitnjak

0
68
Foto: www.selmanselma.com

Izložba Superpozicija bosanskohercegovačke umjetnice Selme Selman otvorena je 29. travnja u Atelijerima Žitnjak, nekadašnjoj zapuštenoj istoimenoj osnovnoj školi  koju je Grad prenamijenio u atelijere i dodijelio ih umjetnicima na korištenje. Riječ je o prvoj postavljenoj izložbi od početka pandemije korona-virusa prošle godine. Selman je za izlaganje u Galeriji Atelijeri Žitnjak pripremila izbor iz svojih novijih videoradova odnosno videodokumenata performansa, realiziranih samostalno ili sa suradnicima/ma. Jedan od njih, središnji, naziva Mercedes Matrix Selman je  izvela zajedno sa braćom i ocem na Festivalu Krass u Hamburgu 2019. godine. Selman sa članovima svoje obitelji u performansu rastavlja na dijelove automobil marke Mercedes koji je na ovim prostorima još uvijek svojevrstan statusni simbol iza kojeg stoji uspjeh i luksuz, ali i simbol kapitalizma.

Mehanizam ovog umjetničkog djela transformira živu stvarnost mojih roditelja i moguću funkciju umjetnosti, spajajući istovremeno rad i nagradu radnika i umjetnika. Moja obitelj pretvara metalni otpad u dragocjen resurs za preživljavanje. Njihovo svakodnevno preživljavanje ovisi upravo o istoj radnoj snazi, gdje se metal i motori prodaju u centrima za reciklažu, kaže Selman.

Oni tako čine ono što se za Rome smatra “pod normalno”, rastavljaju automobil i odvajaju korisne dijelove koje ponovo mogu dalje preprodati. 

Ovaj rad je Selman posebno važan jer je u performansu sudjelovala i njena obitelj te su njena braća i otac, koji se i dalje bave tim poslom, dobili priliku u tome sudjelovati ne samo kao radnici nego kao i performeri i biti plaćeni za svoj angažman, podijelila je s nama Antonela Solenički, studentica preddiplomskog studija Povijesti umjetnosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu, a koja nas je provela kroz izložbu.

Performans You have no idea snimljen 2020. godine na dan izbora u Washingtonu, umjetnički je rad koji Selman izvodi još od 2013. godine i to na hrvatskom, bosanskom, engleskom, njemačkom i turskom jeziku. Tako je reakcija publike uvijek bila drugačija, ovisno o prostoru i jeziku na kojem je umjetnica izvodila isti. Na video instalaciji vidljivi su s jedne strane aktivisti inicijative Black Lives Matter, a s druge strane Trumpove pristaše dok Selman hoda između njih i uzvikuje You have no idea (Vi nemate pojma). 

Dok je odrastala i školovala se imala je priliku ili da je maloljetnu udaju ili da bude najbolja u školi, iskaže se i istakne među ostalima, nastavila je Antonela.

U radu Superpozicija, kako je i nazvana cijela izložba, Selman nosi boksačke rukavice i bori se sama sa sobom, intenzivno i ekspesivno. Ona u tom radu istodobno nastupa kao trener, borac i protivnik udarajući se, ohrabrujući, braneći i napadajući se istovremeno.

Moja izvedba razotkriva i neutralizira uočene kontradikcije identiteta – dopuštajući publici da vidi fluidnost i mogućnost ugrađenu u sve odnose, prostore, vremena i tijela, ističe Selman.

U svom posljednjem izloženom radu No space umjetnica na duhovit način prikazuje probleme vezane uz našu planetu, a koje izaziva ljudsko društvo.  Paradoksalno, ona koristeći sliku svog uvećanog tijela tvrdeći da nema mjesta ni za koga drugoga, izvodi ovaj performans s fokusom na egocentrizam i sebičnost koji proizvode planetarne probleme s kojima se danas suočavamo – ratove, migrantske krize, ekološke i klimatske promjene.

Selma Selman umjetnica je romskog porijekla iz Bosne i Hercegovine. Svoj BA studij lijepih umjetnosti je završila pri Slikarskom odsjeku Sveučilišta u Banja Luci 2014., a 2018. je magistrirala pri Sveučilištu Syracuse (New York, SAD), na diplomskom studiju transmedijskih, vizualnih i performans-umjetnosti.

U svom umjetničkom radu beziznimno teži zaštititi i osnaživati žensku tjelesnost, kao i doprinositi međusobno solidarnoj, zajedničkoj (samo)emancipaciji potlačenih žena. Njena potraga za upotrebljivim, suvremenim vidovima političkog otpora raste iz osobnog iskustva potlačenosti različitih razina i smjerova. Selman je, također, osnivačica organizacije Marš u školu, koja predano radi na podupiranju romskih djevojčica diljem svijeta, ugroženih isključivanjem iz društva i siromaštvom, a o čijoj smo inicijativi pisali ovdje.

Objavu ovog teksta podržala je Agencija za elektroničke medije

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime