Šaban Bajramović dobiva postavku u jazz i blues muzeju u Americi

0
37
Foto: nisville.com

Čuveni Delta Mississippi Blues muzej uputio je pismo projekt menadžeru Nišville jazz festival Jeleni Ivanjac, u kojim izražava namjeru da se organizira postavka o glazbeniku Šabanu Bajramoviću, poznatom kao Kralju romske glazbe.

Riječ je o muzeju koji je posvećen istraživanju povijesti i naslijeđa jedinstvene američke glazbene umjetničke forme bluesa. Muzej se nalazi u gradu Clarksdale – središtu blues kulture od 1920-ih i riječ je o najstarijem glazbenom muzeju u državi. Mnogi sada legendarni glazbeni umjetnici rođeni su i odrasli u Clarksdaleu i oko njega kao što su Muddy Waters, John Lee Hooker, Son House, Ike Turner, Jackie Brenston, Sam Cooke, Junior Parker i W. C. Handy, među njima.

Kako saznajemo iz komunikacije sa vodstvom Nišville festivala, izvršni direktor Delta Blues muzeja, Shelley Ritter, uputio je pismo Jeleni Ivanjec 5. svibnja u kojem u ime muzeja izražava interes za organiziranjem izložbe koja bi se fokusirala na sličnosti opusa Šabana Bajramovića sa ostalim bluz glazbenicima rođenima u regiji delte Mississippija.

Pored Delta Mississippi Blues Muzeja, želju za sličnom postavkom pokazalo još nekoliko bluz muzeja, kao i muzej u New Orleansu, najčuvenijijem jazz muzeju. Direktor muzeja je Greg Lambsi, koji je direktoru Nišvillea Ivanu Blagojeviću, potvrdio i dolazak na Nišville, koji će se održati od 6. do 15. kolovoza.

Tokom Lambsijevog boravka u Nišu razgovaraćemo i o formiranju spomen sobe Šabana Bajramovića u muzeju džeza u Nju Orleansu sa replikom statue Šabana Bajramovića, postavljenom na nišavskom keju, izjavio je Ivan Blagojević.

U spomenutim muzejima bit će snimani i dijelovi dokumentarnog filma Ja sam Šaban producenta i višestruko nagrađivanog reditelja Veljka Mirkovića, a u koprodukciji Optimistik film i Nishville jazz festivala.

Vodstvo Nišville festivala je 2018. godine je ispratilo Bajramovića na tzv. rezervni počinak. Gipsana statua umjetnika na konjskoj zaprezi i uz izvođenje njegovog hita Đelem, đelem u svečanoj povorci ispraćena u Nisville jazz muzej u niškoj Tvrđavi. Radi se o replici brončanog spomenika koji je Nisville 2010. godine poklonio Gradu Nišu i koji se nalazi na nišavskom keju. Kako je tada naveo direktor festivala Ivan Blagojević: U muzeju imamo dva kralja soula, američkog kralja Solomona Barka i našeg kralja soula i bluza Šabana Bajramovića.

Podsjećamo, Šaban Bajramović preminuo je 8. lipnja 2008. godine u Nišu kada je u bolnicu zaprimljen zbog infarkta. Rođen je 1936. godine, a prvu ploču snimio je 1964. godine. U karijeri je snimio dvadeset albuma i oko pedeset singlova, a napisao je i skladao oko sedamstvo pjesama. Više od 20 godina bio je na čelu skupine Crna Mamba s kojima je nastupao diljem svijeta, a na osobni poziv Nehrua i Indire Gandi nastupao je u Indiji, gdje da je Indira Gandhi proglasila kraljem romske glazbe, a časopis Time jednim od deset najboljih blues pjevača na svijetu.

Objavu ovog teksta podržala je Agencija za elektroničke medije

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime