Međimurje može i mora bolje!

0
93
Foto: izbori.hr

Romi već stoljećima žive u Međimurju, a to potvrđuje prvi povijesni podatak koji datira iz 1828. godine u kojem se Romi po prvi puta spominju na tom području. Danas, u Međimurskoj županiji postoji 12 romskih naselja, dok je više od 400 romskih obitelji uspješno integrirano u 44 od 111 međimurskih sela. Ova najveća romska zajednica već će na predstojećim Izborima za članove predstavničkih tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave 16. svibnja 2021. godine imati priliku za izražavanje svojih stavova te za postizanje većih političkih prava kroz političku participaciju na području mjesnih odbora, općina i županija.

Tim mladih Roma, ustrajnih  u svojim vizijama i težnjama da svojoj romskoj zajednici osiguraju bolji i kvalitetniji život,  posebice bolje životne uvjete u romskim naseljima koja lokalne politike zapostavljaju već godinama zbog čega se tamo živi u vrlo lošim infrastrukturnim, sanitarnim i stambenim uvjetima, a  o nedostatku kulturnih, društvenih i obrazovnih sadržaja u tim naseljima da i ne govorimo, odlučio se kandidirati na predstojećim izborima.

Čvrsti u svojim stavovima, idejama, težnjama te razmišljanjima da Međimurje može i mora bolje, za općinske vijećnike_ce kadnidirali su se: Martina Oršuš za Općinsko vijeće Općine Nedelišće i Kruno Oršuš za vijećnika Općinskog vijeća Općine Pribislavec kao nositelji nezavisne liste,  Marko Balog za zamjenika načelnika Općine Orehovica na listi Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) i Elvis Kralj za člana Županijske skupštine Međimurske županije na kandidacijskoj listi SDP-a.

Za komentar o predstojećim izborima zamolili smo Martinu Oršuš, studenticu treće godine na smjeru sestrinstva na Zdravstvenom veleučilištu u Zagrebu te višegodišnju romsku aktivisticu za jednakost i prava Roma, a koja je na Prvom kongresu mladih Roma u Republici Hrvatskoj održanom u listopadu 2020. godine bila predsjednica Organizacijskog odbora. S obzirom da je naselje Parag u kojem živim najveće romsko naselje u Hrvatskoj, moji kolege i ja odlučili smo se kandidrati nezavisnom listom jer vjerujemo da možemo osvojiti više od jednog općinskog vijećnika, a što nam jamči Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina, rekla nam je Martina Oršuš i dodala: Na taj način ćemo moći utjcati na sastavljanje Općinskog vijeća te stvoriti uvjete i iskoristiti maksimalan broj mogućnosti vezanih uz napredak naše zajednice i u korist naših sumještana. Svjesna da su problemi koji će ih dočekati veliki, dodaje kako je s kolegama i suradnicima već neko vrijeme radila na pripremi za njihovo adekvatno rješavanje, pri čemu smatra da će jedinstvo romske zajednice odigrati veliku ulogu. Za rješavanje naših problema moramo biti složni, ujedinjeni i ustrajni, kao i u procesu ostvarivanja svih naših prava pa tako i političkih. Na ovim izborima pokazat ćemo jedinstvenu političku volju.

Foto: Phralipen

Kandidaturi Elvisa Kralja za člana Županijske skupštine Međimurske županije na ovim izborima prethodilo je dugogodišnje bavljenje romskom problematikom. Bio je potpredsjednik Udruge Roma Bajaša, zamjenik predsjednika Vijeća romske nacionalne manjine Međimurske županije u dva mandata, a kao obnašatelj niza drugih funkcija, člana Povjerenstva za praćenje provedbe nacionalne strategije za Rome u dva mandata, člana Stručne Radne Skupine za izradu Kurikuluma po C modelu za romsku nacionalnu manjinu, člana županijskog Odbora za promicanje i zaštitu ljudskih prava, člana Saveza Roma u Republici Hrvtskoj «KALI SARA» te jednog od bliskih suradnika saborskog zastupnikaVeljka Kajtazija, predstavljao je romsku zajednicu na području čitave Hrvatske.

Na ovim sam se izborima odlučio kandidirati za člana Županijske skupštine Međimurske županije kako bih još više potaknuo nužne promjene za romsku zajednicu s ciljem ostvarenja boljeg i kvalitetnijeg životnog standarda za sve, obrazložio je Elvis Kralj svoju kandidaturu i dodao: Iako sam se i do sada puno angažirao i s kolegama dosta toga učinio, doista mislim da Međimurje može i mora bolje. Sa svojim gospodarskim i širim ekonomskim potencijalima naša je Županija primjer mnogim drugim županijama i regijama, ali nažalost nije primjer u postupanju prema romskoj nacionalnoj manjini. Romi još uvijek žive u neuređenim naseljima, bez adekvatne komunalne infrastrukture u nelegaliziranim kućama. Ostatak populacije na ova naselja gleda kao na opasan problem i umjesto da lokalne vlasti ponude jasnu strategiju pretvaranja ovih mjesta u mjesta koja su ugodna za život te da u tom smislu surađuju s romskim predstavnicima, njima to očito nije u interesu. Mogli bismo biti poput, primjerice, Kozari Boka, naselja u Zagrebu, ili nekog drugog naselja koje bi kvalitetom uređenja i života privuklo i druge građane da žive u njemu.

Svojim radom i upornošću Elvis je upravo takav život omogućio svojoj obitelji, supruzi i djeci. Moj najstariji sin je učenik 5. razreda Srednje medicinske škole, starija kćer je učenica 2. razreda gimnazije, a najmlađa kćer je još u vrtiću. Iako sam po zanimanju tehničar u cestovnom prometu već punih 19 godina radim kao pomogač-asistent u nastavi za romsku djecu tijekom osnovnoškolskog obrazovanja kojoj isto kao i vlastitoj djeci nastojim biti primjer u svemu, a posebno u tome da uvide kako se s voljom i marljivošću puno toga može postići u životu. Kako i sam odlično poznajem engleski jezik, što mi je omogućilo da prisustvujem značajnim međunarodnim konferencijama i proputujem mnogim zemljama Europe i svijeta, pored jezika Roma Bajaša i hrvatskog jezika potičem ih da uče i engleski.

Foto: Phralipen

Kandidati na predstojećim izborima za svoje su birače pripremili i jasan program rada koji će biti njihova svakodnevica. Izrada strategije za Rome i usvajanje Akcijskog plana te legalizacija čvrstih objekata u romskim naseljima s osiguranim osnovnim komunalnim priključcima vode, struje i plina bit će samo dio poslijeizbornih aktivnosti, a koje će obuhvatiti i još mnogo toga: Radit ću na tome da osiguram besplatne građevinske parcele, bespovratne potpore za rješavanje stambenih pitanja, besplatne užine, upisna mjesta u vrtićima te veći broj romskih pomagača i asistenata u osnovnoškolskoj nastavi, kazuje nam Elvis i nastavlja: Jedinstveni Program obrazovanja jedan je od mojih značajnih ciljeva kojim planiram konačno pokrenuti rješavanje problema segregiranih romskih škola. Pored mjera za poboljšanje uvjeta djeci i mladima, Elvis je razradio i program mjera za ekonomsko osnaživanje romske zajednice, među kojima su, primjerice, mjere za veće zapošljavanje pripadnika romske zajednice kroz osiguravanje subvencija poslodavcima koji će zapošljavati Rome i posebno Romkinje te mjere za osiguranje bespovratnih potpora i posebne pomoći za otvaranje novih obrta. Među prioritete u svom radu kao člana u Županijskoj skupštini Elvis je stavio i rješavanje pitanja divljih odlagališta otpada i smeća na području romskih naselja te osiguravanje redovitog odvoza, a kako u naseljima ima i velik broj starijih i nemoćnih nije zaboravio ni sustavnu brigu koju treba osigurati i ovom dijelu romske populacije.

Tim kandidata svoj je program za predstojeće izbore detaljno razradio, kako planiranje aktivnosti tako i njihovo provođenje. U izbornom letku svojim će se biračima, Romkinjama i Romima Međimurske županije, obratiti s porukom Izađimo u što većem broju na lokalne izbore 16.5.2021. i birajmo bolje Međimurje!

Objavu ovog teksta podržala je Agencija za elektroničke medije

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime