Ujedinjeni u različitosti – Deset likovnih radova predstavljeno na izložbi u Dardi

0
140
Foto: Ivana Milić

Zbog pandemije koronavirusa i nemogućnosti provođenja kulturno-umjetničkih programa i svih drugih aktivnosti u željenom obujmu, Romski resursni centar sa svojim članovima, umjetnicama, prijateljima, volonterima, zaposlenicima i suradnicima uložio su puno pažnje i energije za organizaciju i provedbu izložbe Ujedinjeni u različitosti koja je za javnost bila otvorena 25. travnja 2021. godine.

Izložba je  bila otvorena za posjetitelje punih pet sati. Tijekom pet sati , koliko je bila otvorena, zabilježila je izuzetan broj posjetitelja, sto četrdeset osoba ne računajući djecu. Toliki broj nadmašio je svako moje očekivanje zbog same situacije u kojoj se nalazi cijeli svijet pa i mi, ističe Jovica Radosavljević, voditelj i koreograf u Romskom kulturno-umjetničkom udruženju Darda.

U Društvenom centru u Dardi kroz izložbu deset likovnih radova željela se pokazati sva raznolikost i ujedinjenost različitosti. Predstavljeni portreti nastali su  u sklopu likovne radionice na kojoj su sudjelovale umjetnice Stela Brkanić iz Donjeg Miholjca, Lorena i Laura Jakovljević iz Čepina i Lucija Oreški iz Darde, a iz istog grada dolazi i Tea Đambo pod čijim se vodstvom odvijala radionica. Lorena i Laura Jakovljević u svom mjestu su imale jednu zajedničku izložbu, a Tea Đambo također je već izlagala.

Kroz izložbu deset likovnih radova želi se pokazati kontrast između Roma i neRoma koji je u stvari komplementaran te pokazuje kako su ljudi jednaki u različitosti. Među umjetnicama još nemamo ni jednu Romkinju, ali znamo za neke koje se bave umjetnošću u našoj okolini koje planiramo uključiti u daljnji rad.

Na izložbi je bilo moguće zamijetiti i nekoliko kombiniranih potreta dviju različitih osoba, a na jednom od radova kao inspiracija se našao i sam Radosavljević.

Da, mene je naslikala draga Lucija Oreški iz Darde. Ja sam sretan i zadovoljan jer svi mi ćemo jednoga dana umrijeti, a umjetnost ostaje zauvijek. Želim da se zahvalim našoj članici i mojoj prijateljici Tei Đambo i dragoj Luciji Oreški koje su odlučile da i ja budem dio ove predivne izložbe.

Izložba je sufinancirana od strane Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, Savjeta za nacionalne manjine i Općine Darda, a nakon otvorenja premještena je u Kulturni centar Roma Baranja  gdje će u ovakvoj postavi biti izložena neko vrijeme, a kasnije možda posjetiti i druge hrvatske gradove.

Objavu ovog teksta podržala je Agencija za elektroničke medije

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime