Janša opet jaše

0
37
Foto: pixabay.com

Slovenski premijer Janez Janša nedavno je ponovno “zaintrigirao” javnost, činom koji je u potpunosti u skladu s erom političara koji se ne libe reći što god žele i za izrečeno obično ne odgovaraju. Janša je tako na svom službenom profilu retweetao status objavljen povodom obljetnice izdavanja Komunističkog manifesta, u kojem se zaključuje da, uz Komunistički manifest nijedna druga knjiga, osim Kur’ana, nije prouzročila više smrti, patnje, ugnjetavanja, osiromašenja i socijalne zaostalosti.

Reagirala Islamska zajednica u Sloveniji

Islamska zajednica u Sloveniji osudila je Janšin čin. Smatraju da država Slovenija kao članica Europske unije mora voditi računa o poštivanju drugih religija, kultura i temelja na kojima je (barem proklamativno)  utemeljena Europska unija. Svete knjige Tora, Evanđelje, Psalmi, Kur’an otkrivene su i napisane u povijesnom kontekstu koji se razlikuje od modernog svijeta, ali imaju poruke koje su važne za cijelo čovječanstvo, istaknuli su iz Islamske zajednice i zatražili više poštivanja u javnom prostoru od onih koji su na vlasti, uz apel da ne koriste političku poziciju za poticanje mržnje.

Dijeljenjem uvredljivih i isključivih poruka na račun svete muslimanske knjige (ali i Komunističkog manifesta i teorijskog rada Marxa i Engelsa), Janša je dodatno potvrdio svoju, već poznatu poziciju “tvrdog” europskog populista.

Slovenija će 1. lipnja preuzeti vodstvo Vijeća Europske unije (što to konkretno u praksi znači, ponekad je teško pohvatati), i zbog toga je fokus na događanja u Sloveniji još veći. Javni nastup i mišljenje premijera predsjedavajuće zemlje može lako biti percipirano kao mišljenje na razini Unije, zbog čega se Janša vrlo brzo pokušao izvući i ograditi od recentnog čina. Ponudio je tako objašnjenje da dijeljenje tuđeg mišljenja na društvenim mrežama ne znači nužno i njegovo osobno mišljenje.

Islamofobija odavno stanuje tu

Janšino objašnjenje nije uvjerljivo niti je zapravo isprika. Njegov čin treba kontekstualizirati kao nastavak niza – poznato je da se Janša tijekom godina pojavljivao u medijima s eksplicitnim govorom mržnje i netolerantnim izjavama mržnje protiv homoseksualaca, izbjeglica, muslimana i drugih manjina slovenskog stanovništva, ne libeći se čak negirati holokaust. Sve je to zabilježeno i u godišnjim izvještajima o islamofobiji u Sloveniji.

Foto: Twitter.com

Manjine često služe kao žrtveni jarci u vrijeme ekonomske i političke krize, a zato su posljednjih godina na Janšinoj tapeti učestalo završavale upravo različite manjine. Muslimansko stanovništvo kojeg je prema popisu stanovništva iz 2002. godine u Sloveniji 2.4 posto, a na razini Europe tek oko šest posto, učestalo se prikazuje kao prijetnje europskom načinu života, čak i u zemljama u kojima žive generacijama, kao što je Slovenija.

Mit o europskoj “islamizaciji” ili “invaziji migranata” posljednjih godina šire upravo političari poput Janše ili pak Orbana, Salvinija i Morawieckog koji su nedavno oformili savez i zagovaraju renesansu Europe i povratak europskim tradicionalnim, normalnim vrijednostima.

Povratak takvim “vrijednostima” išao bi, naravno, nauštrb manjina koje su Europi ionako marginalizirane i diskriminirane. Prema istraživanju EU-a o manjinama i diskriminaciji iz 2017.  u prosjeku svaki treći muslimanski ispitanik suočio se s diskriminacijom i predrasudama u prethodnih 12 mjeseci, a 27 posto doživjelo je rasistički zločin. Istraživanja također pokazuju da islamofobija može posebno pogubno utjecati na žene, posebice na tržištu rada, što je istaknuto u istraživanju Europske mreže protiv rasizma.

Mržnja na razglasu, prijave ušutkane

Poseban je problem što slučajevi diskriminacije, mržnje i napada i dalje ostaju vrlo slabo prijavljeni. Zbog nedostatka povjerenja u policiju i institucije koje bi trebale osigurati pravdu, straha od ponovne viktimizacije, ali i internalizacije “opravdanosti” nasilja prema manjinama, drugima i drugačijima, prijavljivanje zločina i dalje je rijetko i sporadično.

Predvodnici atmosfere u kojoj se mržnja njeguje i normalizira europski su političari poput Janše, koji takva ponašanja amenuju i potiču s najviših instanci. O svojoj odgovornosti ne promišljaju niti se za svoja nedjela znaju ispričati, čak i kad ih se opomene s EU instanci koje paze na PR “dobre stare unije”. Ako su godine nesankcioniranog Janšinog jahanja na čelu Slovenije išta pokazale to je da je on svoj “neobuzdan jezik” nosi kao značku časti.

Objavu ovog teksta podržala je Agencija za elektroničke medije

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime