Charlie Chaplin. Svjetski čovjek – U pripremi dokumentarni film o njegovom romskom podrijetlu

0
31
Foto: screenshot/ecteezy.com

U svom dokumentarnom filmu pod nazivom Charlie Chaplin. Svjetski čovjek, sestre Carmen i Dolores Chaplin istražuju romsko podrijetlo svog djeda. Neke od prvih isječaka iz filma predstavljeni su krajem travnja na BCN Film Festivalu u Barceloni.

Dokumentarni film usredotočen je na romske korijenje filmske legende Charlieja Chaplina, okolnosti njegova rođenja i razdoblje djetinjstva te kako je njegovo romsko podrijetlo utjecalo na njegovu umjetnost. Film također nudi novi, jedinstveni pogled na Chaplinov život i filmove, kao i slavljenje romske kulture.

Carmen Chaplin na filmskom festivalu u San Sebastianu 2019. godine prilikom objave vijesti da sa sestrom snima film izjavila da je njihov djed bio svjestan svojih romskih korijena za što je rekao njihovom ocu i ostaloj svojoj djeci. Obje su sestre priznale da je ideja za snimanje dokumentarca proizašla iz djedove strasti da pronađe svoje romske korijene.

Charles Chaplin bio je samouki glazbenik i to romski. Kad kažete Romima da je Charlie bio Rom, oni kažu očito, dodale su sestre Chaplin. To mogu reći zbog njegovog smisla za humor, načinu pripovijedanja priče, tragičnoj komediji u njegovim filmovima i njihovoj glazbi.

Ostala braća i sestre Michaela Chaplina također će govoriti u filmu, u kojem će se naći nikad objavljene fotografije iz obiteljske arhive, kao i neke reinterpretacije Chaplinova djela.

Što znamo o Chaplinovom rođenju?

Nakon što je Charlijeva udovica umrla 1991. godine, njihova je kći, Victoria Chaplin, naslijedila ured koji je pripadao ocu. Tamo je pronašla pismo Jacka Hilla, koji je 1970. godine obavijestio Charlija da nije rođen u Londonu kako je mislio, nego u Black Patchu u Smethwicku kod Birminghama, u karavanu koji je pripadao takozvanoj Ciganskoj kraljici (Gypsy Queen).

Chaplinova majka, Hannah, čije je djevojačko prezime Hill, potjecala je iz putujuće obitelji. Iako Chaplinov rodni list nikada nije pronađen, Charliev najstariji preživjeli sin Michael, otac sestara Carmen i Dolores, uvjeren je u očevo romsko podrijetlo.

Dolores & Carmen Chaplin

Sidro i nada

Pohlepa je otrovala ljudske duše, svijet je ograđen u mržnji, kao guske u magli kročili smo u bijedu i krvoproliće. Razvili smo brzinu, ali smo se zatvorili u sebe. Strojevi koji daju obilje ostavili su nas željne. Znanje nas je učinilo ciničnima, a pamet tvrdima i neljubaznima. Mislimo previše i osjećamo premalo. Više od strojeva trebamo čovječnost. Više od pameti trebamo dobrotu i nježnost. Bez tih kvaliteta život će biti nasilan i sve će biti izgubljeno…, dijelić je iz poznatog govora Charlieja Chaplina iz filma Veliki diktator. U filmu (prvom njegovom zvučnom) Chaplin glumi i skitnicu i diktatora, spoj je satire na nacizam i tragikomedije, a i sam Chaplin je režirao film.

Chaplinova obitelj je nastavila njegovim stazama, u glumačkim i producentskim vodama. Tako smo na Phralipenu pisali o Geraldine Chaplin koja je 2018. godine gostovala na Zagreb Film Festivalu, sa filmom Sidro i nada u kojem se, navodi, našla slučajno.

Dok je Dolores, producentica sa adresom u Madridu, karijeru razvila pred kamerama, njezina sestra Carmen, godinu dana starija, radije se usredotočila na režiju. U filmu će se osim Charlieja Chaplina pojaviti i imena poput Tony Gatlifa, Michaela Chaplina, Stochelo Rosenberga, Lite Cabellut i ostalih.

 

Objavu ovog teksta podržala je Agencija za elektroničke medije

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime