15. Festival tolerancije – Program s pedesetak filmova na zagrebačkom Bundeku

0
135
Foto: Press

2021. godina će za Festival tolerancije značiti novi izlazak pod otvoreno zagrebačko nebo uz selekciju uspješnih i intrigantnih filmova prikazivanih i nagrađivanih na najznačajnijim svjetskim festivalima. Festival će svoje 15. izdanje održati od 1. do 10. srpnja na zagrebačkom Bundeku.

Filmski program Festivala tolerancije čine aktualni filmovi prikazani na najznačajnijim svjetskim festivalima (Cannes FF, Berlinale, Sundance FF, Karlovy Vary FF, Mostra) i nagrađeni najprestižnijim svjetskim nagradama (uključujući Oscarom nagrađene naslove). Također, u sastavljanju programa brine se da su u velikoj mjeri zastupljeni kvalitetni europski i svjetski filmovi često nedostupnih u redovnim kino programima. Vrijednost programu pridodaju i svjetske premijere pojedinih domaćih i inozemnih filmova, dok se gotovo svi filmovi prikazuju po prvi put u Zagrebu.

U proteklih 14. godina imali smo svakakve nedaće koje su nam stajale na putu, od mijenjanja lokacije do evo rada u doba pandemije, no što nas nije ubilo to nas je definitivno ojačalo. Shvatili smo koje potencijale imamo te koliko kreativni možemo biti kako bismo napravili što bolji program za naše posjetitelje. Glavna misija nam je i dalje najvažnija, kroz kvalitetan program promicati toleranciju te u tom biti glasni i beskompromisni. Ovogodišnje izdanje nam je posebno važno jer osjećamo ogromnu potrebu da se upravo u ovim vremenima čuje glas svih obespravljenih, rekla je Nataša Popović, direktorica Festivala tolerancije.

Nit vodilja pri odabiru filmova, slično prethodnim godinama, bili su promicanje ideje tolerancije, dijaloga, poštovanja. Filmovi koji nastoje potaknuti gledatelje da promišljaju ono što se danas događa i da iz povijesti uče kako se ne bi ponovile tragedije iz prošlih vremena. Teme filmova su jačanje fašizma, negiranje holokausta, predrasude prema izbjeglicama te kršenje prava žena i homoseksualnih osoba.

I ovogodišnje izdanje Festivala tolerancije i ove godine donosi niz diskusija vezanih uz filmove koji će se prikazati u festivalskim programskim sekcijama.

Organiziranje 15. izdanja nam je bila velika odgovornost. Pripremili smo sjajan filmski program koji će, sigurni smo, oduševiti publiku željnu pametnih, važnih ali i vedrih, optimističnih filmova. Postavili smo i odličan popratni program, poput dviju vlastitih izložbi i nastupa renomiranih glazbenika čiji će zvuci odjekivati Bundekom, izjavio je Hrvoje Pukšec, voditelj filmskih programa Festivala tolerancije.

Pored odličnih filmova, posjetitelji će moći pogledati i dvije izložbe koje će ih potaknuti na promišljanje što je to tolerancija te koliko smo daleko spremni ići u zagovaranju iste. Izložbom U fokusu Festival tolerancije nastavlja praksu samostalne produkcije izložbi koje tematiziraju pitanje izbjeglica, migranata i azilanata u hrvatskom društvu. Druga izložba bit će video instalacija naslova “Mi”, a nastat će u realizaciji produkcijske kuće Sekvenca, odnosno pod režijskom palicom jednog od najznačajnijih hrvatskih redatelja mlađe generacije, Jure Pavlovića. Namjera je osvijestiti problem izbjeglištva podsjećanjem javnosti da se takva situacija može desiti bilo kome i da izbjeglice trebamo promatrati na isti način kako promatramo sami sebe.

Glazbeni program ovogodišnjeg 15. Festivala Tolerancije predvodit će The Beat Fleet, Edo Maajka, Vladko Stefanovski i još mnogi drugi. Program Festivala dostupan je ovdje.

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime