Premijer Plenković položio vijenac na romskom groblju Uštica i posjetio Romski memorijalni centar

1
264
Foto: Phralipen

Predsjednik Vlade Andrej Plenković jutros je položio vijenac ispred spomenika Bogdana Bogdanovića “Kameni cvijet”, a i na Spomen-ploču na Romskom groblju Uštica, gdje je posjetio Romski memorijalni centar. Vijenci su položeni u znak sjećanja na žrtve logora Jasenovca, u povodu 76. obljetnice proboja posljednjih zatočenika ustaškog logora Jasenovac.

To je jedno od najtragičnijih razdoblja hrvatske povijesti. Vrijeme je da sve generacije nikad ne zaborave ove strašne zločine te da postoji jasna i zajednička osuda tih zločina. Ovdje smo i ove godine kao što smo bili svake godine. Sa pijetetom i svješću da ovakve zločine ne smijemo dozvoliti da se ponove
, izjavio je Plenković te na pitanje o izmjenama kaznenog zakona kojima bi se sankcioniralo isticanje ustaških simbola istaknuo da svatko tko zna nešto naše povijesti, tko zna nešto o logoru Jasenovac, tko razumije što ti simboli znače za pripadnike Roma, Srba, antifašista, razumiju da to nisu nazivlja koja treba koristiti

Naglasio je da je važno da nove, mlade generacije osvijeste te činjenice i s njima budu upoznate kako se ovi strašni zločini nikada ne bi zaboravili te da postoji jasna i zajednička osuda tih zločina.

Dodao je da je Vladino izaslanstvo u Jasenovcu svake godine bilo i u prvome mandatu, a dolazit će i svake godine u ovom mandatu.

S pijetetom i sa sviješću da ne smijemo dozvoliti da se ovakvi zločini bilo kada ponove, poručio je.

Također, predsjednik Vlade zahvalio je saborskom zastupniku Veljku Kajtaziju na angažmanu oko izgradnje Romskog memorijalnog centra, koji je jedinstven i kakvog nema u drugim zemljama Europe.

Dodao je da je Vlada taj projekt koji je koštao skoro 8 milijuna kuna financirala u gotovo 90 postotnom iznosu, na taj način želeći dati doprinos kako se ti zločini ne bi zaboravili, već da budu primjereno obilježeni i da pripadnici Roma u Hrvatskoj i svi drugi mogu dolaziti ovdje i odati počast žrtvama. 

To je centar za spomen na skoro 17 tisuća Roma koji su ubijeni tijekom 1942. godine. Osuđujemo zločine počinjenje za vrijeme režima NDH, poručio je.

Uz predsjednika Vlade prisutni su bili potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, potpredsjednik Vlade Boris Milošević, ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić-Radman, ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica, predsjednik Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske Aleksandar Tolnauer i ravnatelj Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Alen Tahiri.

Izaslanstva odvojeno odala počast žrtvama

Državni vrh i udruge stradalnika obilježili su 76. godišnjicu proboja posljednjih zatočenika iz ustaškog logora Jasenovac odvojeno i pod strogim epidemiološkim mjerama.

Izaslanstvo naroda žrtava predstavili su saborski zastupnik i predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac, predsjednik Koordinacije Židovskih općina u Hrvatskoj Ognjen Kraus te saborski zastupnik i predstavnik Saveza Roma u Hrvatskoj “KALI SARA” Veljko Kajtazi, a s njima je vijenac položio i čelnik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske Franjo Habulin. 

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime