U Stubičkim Toplicama s VRNM održana prva radionica javnog zagovaranja posvećena dvjema velikim kampanjama

1
110
Foto: SRRH "KALI SARA"

Savez Roma u Republici Hrvatskoj “KALI SARA” i saborski zastupnik Veljko Kajtazi posjetili su Krapinsko – zagorsku županiju 16. i 17. travnja, gdje su bili u obilasku muzeja Seljačkih buna i dvorca Oršić. Povod posjeti Gupčevog kraja bio je održavanja prve radionice na temu javnog zagovaranja u Stubičkim Toplicama namijenjene članovima i članicama Vijeća romske nacionalne manjine iz Sisačko-moslavačke, Varaždinske, Međimurske, Osječko-baranjske i Brodsko-posavske županije s ciljem zajedničkog i participativnog planiranja javne kampanje za veći obuhvat Romkinja u sustavu obrazovanja u sklopu projekta Obrazovane Romkinje – osnažene romske zajednice!. Projekt se od veljače ove godine provodi u partnerstvu s Institutom za strane jezike Vigdís Finnbogadóttir i njihovom inicijativom Roma in the Centre iz Islanda.

Tema javnog zagovaranja obuhvatila je planiranje i pripremanje dvije velike kampanje – prvi dan radionice kampanju za popis stanovništva, a drugi dan radionice kampanju za povećanje obuhvata Romkinja u sustavu obrazovanja.

Prvi radni dan održao se u Domu kulture u Donjoj Stubici gdje je SRRH “KALI SARA” i saborskog zastupnika Veljka Kajtazija dočekao gradonačelnik Donje Stubice, gospodin Nikola Gospočić.

Predstavnici i predstavnice VRNM u malim su grupama definirali aktivnosti za kampanju posvećenu popisu stanovništva gdje su kao ključnu aktivnost izdvojili obilazak naselja i direktnu komunikaciju s romskom zajednicom, koju je potrebno detaljno informirati o razlozima i prednostima izražavanja pripadnosti romskoj nacionalnoj manjini. Neki od predloženih slogana kampanje bili su: “BUDI ONO ŠTO JESI – ROM=ČOVJEK”, “VRIJEME JE DA SE ZNA – JA SAM ROM”, “BUDI ROM” itd. 

Interaktivni i participativni format radionice i drugog je dana iznjedrio zaključke i potencijalne slogane buduće kampanje posvećene mladim Romkinjama te izdvojio roditelje kao primarnu ciljanu skupinu kojima se kampanja obraća, ali i ništa manje važno osoblje obrazovnih institucija. Na radionici je prezentaciju o radu saborskih odbora održala Nura Ismailovski, vanjska članica Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina u okviru koje se razmatrala ideja predlaganja tematske sjednice više saborskih odbora na temu obrazovanja Romkinja kao instrument javne kampanje za veći obuhvat.

Kao preduvjet lakšeg prolaska kroz obrazovni sustav sudionici i sudionice mahom su izdvojili/e važnost bolje roditeljske podrške i komunikacije između roditelja i djeteta ali i roditelja i školskog osoblja, seksualni odgoj i savjetovanje roditelja i djece o posljedicama maloljetničkih trudnoća i ranih brakova, te gradnju poticajnog okruženja i uvjeta u kojem će djeca, a napose djevojčice, dobiti priliku da uživaju u djetinjstvu i završavaju školu, a obitelj i djecu planiraju u zrelijoj fazi života kada će samosvjesnije i osnaženije moći donositi životno važne odluke.

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime