Najava – Virtualna konferencija “Položaj Roma i uloga međunarodnih romskih organizacija”

0
46
Foto: pixabay.com

Shvaćajući važnost obilježavanja Svjetskog dana Roma koji ove godine predstavlja i 50. obljetnicu od održavanja Prvog svjetskog kongresa Roma održanog u Londonu Centar za romske studije i kulturne odnose (CRSCR) organizira virtualnu međunarodnu konferenciju na temu Položaj Roma i uloga međunarodnih romskih organizacija u četvrtak, 15. travnja 2021, u 16.00 sati po indijskom vremenu (12.30 sati po srednjoeuropskom vremenu) putem aplikacije Cisco Webex Meeting. Događaj nije namijenjen samo proslavi romske povijesti i kulture, već i razumijevanju trenutnog položaja Roma i uloge koju imaju razne međunarodne romske organizacije.

Centar za romske studije i kulturne odnose od svog osnutka 2018. godine kontinuirano organizira razne aktivnosti, uključujući konferencije, kulturne festivale, predavanja i seminare eminentnih romskih znanstvenika i akademika, predstavnika zajednice i čelnika međunarodnih romskih institucija. 

Kao dio svoje misije stvaranja svijesti o romskoj zajednici u Indiji, CRSCR je počeo izdavati dvotjednik Romski bilten koji pokriva odabrane vijesti koje se posebno bave romskom zajednicom iz različitih dijelova svijeta. Štoviše, pokrenuli su inicijativu održavanja serije mjesečnih predavanja o suvremenim pitanjima i trenutnom položaju Roma u svijetu za pojedine zemlje. Posebno se kroz svoja predavanja osvrću na položaj romskih zajednica za vrijeme pandemije koronavirusa s osvrtom na pitanja zdravlja, zapošljavanja, stanovanja, rasizma, diskriminacije. Shyam Parande, glavni tajnik ARSP-a, istaknuo je kako Indija, ali i čitav svijet, prolazi kroz izazovne situacije koje su izrazito nepovoljno utjecale na svakodnevni život romskih zajednica u različitim zemljama.

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime