Orban, Salvini i Morawiecki žele “europsku renesansu Europu”

Foto: pixabay.com

Bio je prvi april, još jedno proljeće kuge, godina 2021. U Budimpešti su se sastali premijeri Mađarske i Poljske i bivši ministar unutarnjih poslova Italije, da udare temelje novog saveza “desno orijentiranih konzervativaca u Europi”. Najavili su kako njihov put tek počinje, i nastavit će se u nekoliko etapa, u raznim europskim gradovima, proširenjem saveza. Zajedničko ovim novoligašima bilo je protivljenje osnovama vladavine prava i minimalnom poštivanju prava na azil, te nepripadanje Europskoj pučkoj stranci (EPP), prvoj stranci u Europskom parlamentu.

Formiranje nove ultradesničarskog saveza za prvi april bio je zapravo prvi susret trojice čelnika nakon što je stranka jednoga od njih, Fides mađarskog premijera Viktora Orbana, napustila EPP. Time je završena premlaka eurobirokratska debata o tome treba li EPP dozvoliti da Fides bude njen član, s obzirom na brojna diskriminatorna djela Viktora Orbana – između ostalog konstantno širenje mrženje prema izbjeglicama, migrantima i Romima.

Pokrenut ćemo novu platformu, organizaciju, proces koji će građanima koji vjeruju u tradicionalnu Europu dati predstavljanje kakvo zaslužuju”, rekao je Orban uoči sastanka u Budimpešti. Nakon sastanka Orban je pozdravio prvi korak dugog zajedničkog puta.  Istaknuo je da će savez s radom nastaviti, neovisno o Covidu-19. Sastat će se uskoro opet, u Rimu ili Varšavi.

Trojica savezničara obećala su stvoriti “europsku renesansu temeljenu na kršćanskim vrijednostima”. Prije susreta u Budimpešti, Talijan Matteo Salvini je rekao da je cilj saveza “Europu ponovno učiniti velikom, vraćajući se izvornim vrijednostima”.

Poljski premijer Mateusz Morawiecki nije krio svoj entuzijazam novim savezom, nezadovoljan jer je Europska komisija nedavno Poljsku uputila na Europski sud pravde radi zaštite neovisnosti poljskih sudaca.  Neophodno je da se razgovara o izgradnji jake grupe koja će braniti tradicionalne, normalne vrijednosti, poručio je Morawiecki.

U Budimpešti se nije pojavila četvrta figura koju bi se očekivalo za zaigrati spomenutu formaciju – Le Pen iz Francuske. Procjena je da Le Pen nosi premalo bodova – za razliku od ostale tri stranke, RN od Le Pen nije niti vodeća stranka, niti je dio nacionalne vlade. I sama Le Pen najavila je namjeru da napusti mjesto čelnice stranke.

Nakon sastanka trojica čelnika novinarima su rekli da je ovo važan potez u predstavljanju milijuna europskih građana koji su ostali bez adekvatnog i efikasnog predstavljanja. Novim savezom ti će građani napokon biti predstavljeni, a Europa će ponovno biti velika, kao što je bila, primjerice, za vrijeme najjačih kolonijalno-imperijalnih ispostava, ili za perioda petstoljetnog porobljavanja Roma ili pak u periodu Drugog svjetskog rata. Velika, tradicionalna Europa! Normalne vrijednosti, napokon!

Konkretne korake i detalje o savezu Orban, Salvini i Morawiecki nisu navodili, niti su se upustili u razradu svoje politike. Bitno je reći da dolazi renesansa, a sredstva – sredstva se ne trebaju navoditi, objašnjavati ni birati. Renesansa je inspirirana superiornošću, a superiornost je stanje koje ovi čelnici duboko osjećaju, čime žele da omađijaju radničku klasu koja u Mađarskoj, Italiji i Poljskoj stoji na klimavim nogama. Noge će ostati klimave, ali neka makar budu nazijevske, kliču čelnici i poglavnici!

Formiranje saveza prigodno je sjelo na prvi april, jer ako (tj. kad) stvari krenu na gore, kako se to tradicionalno u Europi dešava, Orban, Salvini i Morawiecki mogu reći – kako ne kužite, mi smo se ono samo malo šalili.

Objavu ovog teksta podržala je Agencija za elektroničke medije

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime