Turska se pridružila obilježavanju Svjetskog dana Roma

0
15
Foto: pexels.com

Dekret predsjednika Republike Turske Recep Tayyipa Erdoğana otvorio je put ka obilježavanju Svjetskog dana Roma u toj zemlji.

8. travnja obilježit će se i u našoj zemlji Svjetski dan Roma s ciljem procjene rada koja se provodi na iskorjenjivanju bilo koje vrste diskriminacije Roma, kako bi se ubrzalo rješavanje problema s kojima su se ti građani suočavali, prije svega u obrazovanju, zapošljavanju i stanovanju te u očuvanje romske kulture, stoji u uredbi.

Erdoğan često pozdravlja svoje veze sa Romima tijekom odrastanja u istanbulskoj četvrti Kasımpaşa, u kojoj je živjela velika romska zajednica. Zaslužan je za poduzimanje prvih koraka za programe afirmativne akcije prema romskoj zajednici, tijekom njegova mandata premijera.

Tako je u ožujku 2010. održao povijesni sastanak s romskim zajednicama u Istanbulu, pokušavajući riješiti neke od velikih problema s kojima se suočava romska populacija. Događaju je prisustovalo dvanaest tisuća Roma iz cijele zemlje kako bi čuli njegovo obraćanje koje je uključivalo planove za poboljšanje stambenog zbrinjavanja Roma u četrdeset provincija. Čelnici zajednica pohvalili su događaj navodeći kako je po prvi puta neki čelnik ikad razgovarao izravno s romskom zajednicom, a Vijeće Europe izrazilo je podršku izjavi turske vlade o Romima.

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime