Najava – Izložba “50 godina od obilježavanja Prvog kongresa Roma 1971. godine” u NSK

0
172
Foto: SRRH "KALI SARA"

Prije 50 godina, 8. travnja 1971. u mjestu Orpington kod Londona, započeo je s radom Prvi svjetski kongres Roma. Za Rome diljem svijeta ovo je postao jedan od najvažnijih događaja u povijesti borbe za vlastiti identitet, prava – i društveni, ekonomski i kulturni razvoj. Na Kongresu su se sastali predstavnici Roma iz četrnaest zemalja svijeta i donijeli važne odluke o službenoj romskoj zastavi, himni, zajedničkom romskom jeziku romani chib i nazivu Rom koji će zamijeniti naziv Cigan koji je kroz povijest poprimio negativne konotacije.

Na Četvrtom svjetskom kongresu Roma održanom 1990. u Serocku u Poljskoj, 8. je travanj službeno proglašen Svjetskim danom Roma. U povodu obilježavanja ovog datuma, Savez Roma u Republici Hrvatskoj “KALI SARA” i ove godine organizira svečanu proslavu kojom će obilježiti jubilarnih 50 godina od održavanja Prvog svjetskog kongresa Roma u Londonu. Svečana proslava održat će se 8. travnja u  Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici s početkom u 10 sati, a prisustvovat će joj visoki državni dužnosnici uz glazbeni nastup violončelistice Ane Rucner. U sklopu svečanosti održat će se i svečano otvaranje izložbe 50 godina od obilježavanja Prvog kongresa Roma 1971. godine.

Izložba 50 godina od obilježavanja Prvog kongresa Roma 1971. godine strukturno se nastavlja na knjigu Svjetski dan Roma – 45 godina od prvog Svjetskog kongresa Roma 1971. godine koju je SRRH “KALI SARA” objavio 2017. godine, obilježavajući 45 godina od održavanja Prvog svjetskog kongresa Roma i 5 godina obilježavanja Svjetskog dana Roma u Republici Hrvatskoj. Izložba donosi pregled rada Prvog svjetskog kongresa Roma: ulomke govora sudionika, pregled rada pet specijaliziranih komisija koje su se bavile obrazovanjem, socijalnim problemima, reparacijama za ratne zločine, kulturom i jezikom, te pregled zaključaka kongresa. Prvi svjetski kongres Roma službeno je odredio da će se romska zastava sastojati od dva horizontalna polja: plavog polja koje simbolizira nebo, ispod njega zelenog koje znači zemlju, dok se u sredini nalazi crveni kotač romskih migracija. Službena himna Roma postala je pjesma Đelem, đelem (Idem, idem) čiju konačnu verziju pripisujemo sudioniku kongresa, Žarku Jovanoviću. U svrhu objedinjavanja Roma diljem svijeta odlučeno je da će zajednički romski jezik biti romani chib koji će pružiti prostor za zajedništvo, ali u supostojanju s brojnim narječjima i jezicima koje govore Romi diljem svijeta. Također, kongres je odlučio da se pripadnici ovoga naroda imaju nazivati Romima, što na romskom jeziku znači čovjek i predstavlja odmak od starog naziva Cigan koji je na sebe navukao negativno značenje i kontekst rasne netrpeljivosti.

Osvrt Grattana Puxona, jednog od organizatora Kongresa, pruža osobni uvid u funkcioniranje ovog povijesnog događaja kroz očište veterana borbe za romska prava i borbe za ostvarivanje društvenih i ekonomskih preduvjeta postizanja zaista ravnopravnog položaja Roma u državama koje nastavaju. Puxonov živopisan jezik pruža nam detalje ne samo službenog dijela Kongresa, već i zanimljivih ljudskih priča sudionika.

Jačanje međunarodnog organiziranja Roma, za što je kongres u Londonu svakako bio ključna etapa, dovelo je konačno do oformljivanja Međunarodne romske unije (International Romani Union – IRU). Izložba pruža pregled rada IRU-a u organiziranju ukupno devet Svjetskih kongresa Roma do danas koji su se održali u zemljama diljem Europe: Švicarskoj, Njemačkoj, Poljskoj, Češkoj, Italiji, Hrvatskoj, Rumunjskoj i Latviji.

Od 2012. godine Svjetski dan Roma u Republici Hrvatskoj obilježava se zajedničkom centralnom svečanošću koju organizira SRRH “KALI SARA” pod pokroviteljstvom saborskog zastupnika dvanaest nacionalnih manjina u Hrvatskom saboru, g. Veljka Kajtazija i nacionalnih institucija u Republici Hrvatskoj. Obilježavanje Svjetskog dana Roma prestalo je tako biti periferni i manjinski fenomen, odnosno praznik koji za Rome i u ime Roma organiziraju drugi – i vraćen je Romima – postavši ravnopravan ostalim svečanostima i obljetnicama koje se obilježavaju na najvišim državnim razinama u Republici Hrvatskoj. Izložba pruža pregled dosadašnjih službenih proslava Svjetskog dana Roma u Republici Hrvatskoj i popisuje dobitnike nagrade koja se od 2013. godine dodjeljuje povodom ovog praznika zaslužnim pojedincima koji su pomogli u boljoj integraciji te poboljšavanju životnih uvjeta Roma u Hrvatskoj.

Izložbu zaključuje prijevod teksta Indire Gandhi s otvaranja Festivala romske kulture u Indiji iz 1983. gdje je premijerka Indije izrazila bliskost svoje zemlje prema romskoj zajednici koja Indiju smatra svojom pradomovinom.

Izložbu 50 godina od obilježavanja Prvog kongresa Roma 1971. godine moći će se pogledati u prostoru predvorja Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu 8. travnja 2021.

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime