Danas obilježavamo 21. ožujka – Međunarodni dan eliminacije rasne diskriminacije

0
23
Foto: pixabay.com

Vrijeme u kojem živimo obilježeno pandemijom koronavirusa ljudske je vrijednosti stavilo na kušnju. Poneki grcaju u strahu od oboljevanja COVID-19, a drugi se pak suočavaju s financijskim poteškoćama. U ovom izazovnom razdoblju jedinu nam utjehu i pomoć mogu pružiti međusobna podrška i suradnja. Iako su nam lica sakrivena maskama, naši karakteri nikada nisu bili izraženiji. Svojim djelima moramo napokon dokazati da stremimo demokratskom društvu, a postizanje demokracije moguće je jedino iskorjenjivanjem predrasuda koje se manifestiraju kao različiti oblici diskriminacije. Nitko se nije rodio s mržnjom u srcu prema osobi različite boje kože, porijekla ili religije. Ljudi se uče mrziti, a ako se mogu naučiti mrziti, mogu se naučiti i voljeti, jer ljubav je prirodnija ljudskom srcu, jedan je od poznatih citata Nelsona Mandele, prvog južnoafričkog predsjednika crne boje kože.

I upravo u spomen na tragičan događaj koji se zbio u južnoafričkom gradiću Sharpevilleu 21. ožujka 1960. godine,  kada je policija ubila 69 demonstranata protiv aparthejda, a ranila više od 180, Generalna skupština UN-a 1966. godine proglasila je taj datum Međunarodnim danom za eliminaciju rasne diskriminacije.

Sa svrhom ukidanja južnoafričkih zakona o aparthejdu, rasnom razdvajanju stanovništva Južnoafričke Republike na Bantu (Afrikance, pripadnike crne rase), obojene (one mješovite rase) ili bijelce, čemu je kasnije dodana i četvrta kategorija – azijska (Indijci i Pakistanci), a pri čemu su samo bijelci imali potpuna politička, ali i sva druga prava, demonstracije diljem zemlje za 21. ožujka organizirao je Panafrički kongres (PAC), a koji je 1959. godine osnovala afrička skupina koja se odvojila od Afričkog nacionalnog kongresa (ANC) zbog neslaganja s njegovim multirasističkim svjetonazorom. Oko 20 tisuća prosvjednika, okupljenih u blizini gradske policijske postaje, bilo je upućeno da preda svoje propusnice, a kojima se autorizirala njihova prisutnost na ograničenim područjima, nakon čega bi uslijedilo uhićenje. Međutim, neki od demonstranata, prema izjavama policije, počeli su kamenovati policijske službenike i njihova oklopna vozila pa su oni na njih otvorili vatru iz automatskih pušaka.  Netom je u Južnoj Africi bilo proglašeno izvanredno stanje, privedeno više od 11 tisuća ljudi, a PAC i ANC stavljeni su van zakona. Izvješća o incidentu pomogla su usmjeriti međunarodnu kritiku na politiku aparthejda u Južnoj Africi, a nakon demontaže aparthejda južnoafrički je predsjednik Nelson Mandela izabrao Sharpeville za mjesto na kojem je 10. prosinca 1996. potpisao zakon o novom ustavu zemlje.

Proslava tog Međunarodnog dana eliminacije rasne diskriminacije 21. ožujka u Španjolskoj se poklapa s obilježavanjem Antirasističkog tjedna koji počinje dan nakon, 22. ožujka, a koji je organiziralo Ministarstvo jednakosti putem Glavne uprave za jednak tretman i etničko-rasnu raznolikost.

Antirasistički tjedan svečano će otvoriti ministrica za jednakost Irene Montero te braniteljica ljudskih prava Francia Márquez Mina i generalna direktorica za jednak tretman i etničko-rasnu raznolikost Rita Bosaho. Tjedan će, pak, završiti u četvrtak 25. ožujka, a zatvorit će ga državna tajnica za ravnopravnost i borbu protiv rodno uvjetovanog nasiljaNoelia Vera u pratnji Rite Bosaho.

Konferencijama će prisustvovati govornici s područja javne uprave, civilnog društva i akademske zajednice, kako španjolski tako i internacionalni, primjerice Pastor Murillo, član i potpredsjednik Odbora za ukidanje rasne diskriminacije, Antumi Toasije, predsjednik Vijeća za uklanjanje rasne diskriminacije, Cristina Pinto Roldao, afro-portugalska sociologinja i istraživačica, Ione Belarra, državna tajnica za Agendu 2030 te predstavnici organizacija poput Romske unije, Zajednice crnaca, afrikanaca i afro-potomaka u Španjolskoj (CNAAE), Marokanskog udruženja za integraciju migranata, Agencije Europske unije za temeljna prava (FRA), SOS rasizma, Zaklade Cepaim i drugih.  Obrađivat će se teme vezane uz borbu protiv rasizma, poput rasne diskriminacije na području stanovanja, uputnosti uvođenja pitanja o etničkom porijeklu u statistiku, studije i istraživanja u Španjolskoj te izazova u borbi za jednakost postupanja i nediskriminaciju. Događaji će također uključiti minutu šutnje u znak sjećanja na žrtve ropstva i transatlantske trgovine u četvrtak 25. u 11:30 sati.

Objavu ovog teksta podržala je Agencija za elektroničke medije

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime