Izabrana nova pučka pravobraniteljica

0
38
Foto. ombudsman.h

Na plenarnoj sjednici održanoj danas, 19. ožujka 2021, Hrvatski sabor je s ukupno 115 glasova zastupnika izabrao Tenu Šimonović Einwalter za novu pučku pravobraniteljicu.

Kao opunomoćenica Hrvatskog sabora, s mandatom u trajanju od osam godina, pučka pravobraniteljica zadužena je za zaštitu i promicanje ljudskih prava i sloboda, središnje je tijelo za suzbijanje diskriminacije, djeluje kao Nacionalni preventivni mehanizam za zaštitu osoba lišenih slobode, a nadležna je i za vanjsko prijavljivanje nepravilnosti. U svom je radu samostalna i neovisna, a djeluje u okviru nadležnosti propisanih Ustavom, Zakonom o pučkom pravobranitelju, Zakonom o suzbijanju diskriminacije, Zakonom o nacionalnom preventivnom mehanizmu te Zakonom o zaštiti prijavitelja nepravilnosti.

Šimonović Einwalter rođena je 2. prosinca 1980. u Zagrebu, gdje je 2003. godine diplomirala Magna Cum Laude na Pravnom fakultetu u Zagrebu. 2005. joj je dodijeljena Diploma Međunarodnog instituta za ljudska prava u Strasbourgu. Poslijediplomski studij europskog i komparativnog prava na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Oxfordu završila je 2007., a poslijediplomski znanstveni studij Međunarodni odnosi na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu 2013. Pravosudni ispit položila je 2009. godine.

Izabrana je za zamjenicu pučke pravobraniteljice u Hrvatskom saboru i stupila na dužnost 15. srpnja 2013.

Do izbora na dužnost zamjenice radila je kao savjetnica pučkog pravobranitelja za pravne poslove te koordinatorica za područje suzbijanja diskriminacije u Uredu pučkog pravobranitelja. Prije toga radila je u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija te u Ministarstvu za europske integracije.

Kao stručnjakinja za borbu protiv diskriminacije imenovana je za predstavnicu Republike Hrvatske u Europskoj komisiji protiv rasizma i nesnošljivosti (ECRI) Vijeća Europe, a u dva mandata bila je članica Izvršnog odbora Europske mreže tijela za suzbijanje diskriminacije i promicanje jednakosti (2011.-2013. te 2013.-2015.). Bila je članica radnih skupina za izradu propisa, koordinirala provođenje europskih projekata te sudjelovala u radu brojnih domaćih i međunarodnih seminara, konferencija i tribina, na kojima je održala brojna predavanja i izlaganja. Kao autorica i koautorica objavila je više stručnih i znanstvenih radova vezanih uz ljudska prava i prava nacionalnih manjina te suzbijanje diskriminacije, s fokusom na propise, sudsku praksu i mehanizme zaštite, na razini Republike Hrvatske, Vijeća Europe i Europske unije.

Na novu dužnost dolazi s pozicije dosadašnje zamjenice pučke pravobraniteljice, nakon što je Lori Vidović istekao osmogodišnji mandat.

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime