Najava – Radionica “Legislativno zagovaranje za rodnu ravnopravnost”

0
93
Foto: Press

U okviru trogodišnjeg projekta Obrazovane Romkinje, osnažene romske zajednice, a s kojim je Savez Roma u Republici Hrvatskoj “KALI SARA” krenuo u veljači 2021. godine, u Termama Sv. Martin 19. i 20. ožujka održava se prva tematska radionica čija je agenda Legislativno zagovaranje za rodnu ravnopravnost.

Sudionici radionice su romski predstavnici i predsjednici Vijeća romske nacionalne manjine te članovi SRRH “KALI SARA” čija će podrška u implementaciji projekta biti neophodna.  Sudjelovanje ključnih osoba iz romske zajednice, žena i muškaraca, kao i roditelja djevojčica i djevojaka potrebno je kako bismo stvorili poticajno okruženje za mlade Romkinje u kojem će one imati podršku za nastavak školovanja, za ustrajnost u borbi za svoja prava i rodnu ravnopravnost, objašnjava sociologinja Suzana Kunac, voditeljica projekta i dodaje kako se jedino u sinergiji može proizvesti pozitivan rezultat. Za bilo kakvu transformaciju u zajednici potrebna vam je suglasnost zajednice, nastavlja ona dodajući: Svjesni smo da projektom ulazimo i u tradicijski prostor romske zajednice koji zaista želimo poštovati te upravo zato ćemo kroz predavanja, rasprave, diskusije i edukaciju definirati izazove te pronaći način da konsenzusom odgovorimo barem na neke od njih.

Gosti i predavači mr.sc. Marija Vučković, ministrica poljoprivrede, Veljko Kajtazi, saborski zastupnik, Alen Tahiri, ravnatelj Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, mr.sc. Suzana Kunac, voditeljica projekta i Stanko Borić suradnik i član SRRH “KALI SARA” sudionike će upoznati s tematikom koja se odnosi na Osnaživanje Romkinja za samozapošljavanje, Veću ulogu političke participacije Romkinja na lokalnim izborima, Ciljeve Nacionalnog plana za uključivanje Roma te mjere i aktivnosti unutar Akcijskog plana za uključivanje Roma koje se posebno odnose na Romkinje, Legislativno zagovaranje i s time povezano djelovanje na lokalnoj razini kao i na sudjelovanje Vijeća romske nacionalne manjine u donošenju zakona i politika, te na Zakone i politike koje se odnose na žene.

U ime nositelja projekta sudionicima će se obratiti Suzana Krčmar, predsjednica Saveza “KALI SARA”, a u ime predstavnika Vijeća romske nacionalne manjine i ostalih sudionika radionice, koji dolaze iz šest hrvatskih županija, pozdravnu i uvodnu riječ imat će Matjaš Oršuš, predsjednik Vijeća romske nacionalne manjine Međimurske županije.

Radom u grupama nastojat će se postići jasno definiranje izazova vezanih uz ulogu žene u romskoj zajednici i načina njihova prevladavanja, kao i odrediti nove ciljeve, predložiti mjere i aktivnosti vezane uz Romkinje u Nacionalnom planu i Akcijskom planu za uključivanje Roma. Nakon rasprave i zaključaka za sami kraj dvodnevne radionice predviđena je evaluacija postignutih rezultata.

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime