Film ‘Quo Vadis, Aida?’ Jasmile Žbanić nominiran za Oscara

0
54
Foto: pixabay.com

Film Quo vadis, Aida? bosanskohercegovačke redateljice Jasmile Žbanić nominiran je za nagradu Oscar u kategoriji najbolji film van engleskog govornog područja, objavila je Američka akademija za filmsku umjetnost i znanost.

Film donosi priču o posljednjim danima u UN-ovoj zaštićenoj enklavi i genocidu u kojem je ubijeno više od osam tisuća muškaraca i dječaka. U središtu priče je Aida, prevoditeljica za UN, čija je obitelj među tisućama građana koji traže sklonište u UN-ovom kampu kada srpska vojska prezme grad.

Svaki oblik kulture sjećanja pa tako i kulturno-umjetnička djela koja govore o genocidu u Srebrenici na svoj način daju doprinos očuvanju sjećanja na žrtve genocida. Takav je slučaj i sa ovim filmom. Sada je pitanje za svakog od nas pojedinačno koliko to ostavlja traga na nas i koliko će utjecati na naše mišljenje i odnos prema genocidu, žrtavama i počiniocima genocida, izjavio je Azir Osmanović, magistar povijesti i autor knjige Od Srebrenice do svjetla na kraju tunela, s kojim smo razgovarali povodom bosanskohercegovačke premijere filma koja se 10. listopada održala u prostorima Memorijalnog centra Potočari.

Osim filma bh. redateljice, u konkurenciji najbolji strani film su filmovi Another Round (Danska), Better Days (Hong Kong), Collective (Rumunjska) i The Man Who Sold His Skin (Tunis).

Film je dobitnik nagrade publike na 50. izdanju Međunarodnog filmskog festivala u Rotterdamu i nagrade za najbolji strani film 2021. na Filmskom festivalu u Göteborgu. Također je nominiran za najbolji međunarodni film na 36. dodjeli nagrade Nezavisni duh te za najbolji strani film i režiju na 74. dodjeli nagrade BAFTA.

Svečanost dodjele Oscara predviđena je za 25. travanj 2021. godine.

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime