Nakon požara u Piškorovcu deveteročlana obitelj ostala bez krova nad glavom

0
253
Foto: SRRH "KALI SARA" Matjaš Oršuš

U romskom naselju Piškorovac, u petak 5. ožujka izbio je požar u obiteljskoj kući u kojoj je živjela deveteročlana obitelj, roditelji i sedmero maloljetne djece. Izgorjela je unutrašnjost kuće, krovište i cijeli gornji kat u kojem su bili i ormari s odjećom i obućom tako da je pomoć u hrani i odjeći za obitelj neophodna. Već prvi radni dan nakon požara i proteklog vikenda, tijekom kojeg je predsjednik Vijeća romske nacionalne manjine Međimurske županije Matjaš Oršuš, zajedno sa svojim suradnikom Elvisom Kraljem, posjetio mjesto nesreće poduzeo je konkretne korake. Bio sam u Crvenom križu čiji će djelatnici sutra izaći na teren i obitelji osigurati odjeću, hranu i sve ostalo što im je neophodno za svakodnevni život, rekao je Oršuš i dodao kako djeca nisu mogla ići u školu jer nisu imala što za odjenuti, a za školske knjige još ne znaju. Što se tiče pomoći vezane uz daljnje pohađanje nastave angažirao se Elvis Kralj, koji radi kao pomagač u nastavi za romsku djecu te koji već godinama romskoj djeci pomaže daleko više od onoga što njegovo radno mjesto zahtijeva, te će  roditeljima pomoći i sa zamolbom Centru za socijalnu skrb kako bi dobili jednokratnu novčanu pomoć.

O uzroku požara još nema dovoljno informacija, ali da se vatra brzo širila te da je bilo iznimno teško zustaviti je svjedočili su i očevidci koji su opisali gusti dim prepun smole koji se širio iz zapaljenih ploča od gumenog materijala, a koje su se nalazile   na katu i u potkrovlju kuće. Matjaš Oršuš se u kratkom razgovoru osvrnuo i na prednost postojanja Dobrovoljnog vatrogasnog društva u romskim naseljima poput onoga koje djeluje u njegovom naselju Parag, a koje ne postoji u Piškorovcu te dodao kako su vatrogasci zaista brzo došli i time spriječili širenje požara u kojem, na svu sreću, nitko od odraslih i djece nije stradao.

Obitelj je tijekom vikenda uspjela u određenoj mjeri očistiti zgarište i kolko-toliko osposobiti jedan dio kuće u donjem dijelu gdje za sada živi dok  ne krene obnova, a za koju će im svakako trebati financijska i stručna pomoć. Odmah sam razgovarao s načelnikom Općine Mala Subotica Valentinom Škvorcom koji je obećao pomoć. Zajedno sa svojim suradnicima pomoći ću obitelji u pripremi potrebne dokumentacije, zamolbe, troškovnika i ostalih podataka koji su potrebni Općini za pokretanje postupka putem Povjerenstva  prema Uredu za ljudska prava i prava nacionalnih manjina te ostalim nadležnim institucijama, rekao je Oršuš i dodao kako je obitelji koja je ostala bez svega neophodno potrebna i pomoć svakog pojedinca, ali i sufinanciranje u sanaciji nastale materijalne štete od strane nadležnih institucija.

Objavu ovog teksta podržala je Agencija za elektroničke medije

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime