Popis stanovništva odgođen do jeseni

0
37
Foto: pixabay.com

Damir Plesac, koordinator popisa stanovništva iz Državnog zavoda za statistiku, gostovao je u današnjoj emisiji U mreži prvoga na HRT-u, te izjavio da je popis stanovništva najavljen za travanj odgođen te ovisno o situaciji planiran za jesen.

Probni popis stanovništva počeo je 1. ožujka i trajat će do 15. ožujka, te će se obaviti u dvije faze. U prvoj fazi se građani koji su ušli u uzorak za probni popis imati mogućnost popisati samostalno putem interneta, a u drugoj fazi će popisivači izaći na teren, izjavio je Plesac.

Zbog pandemije korona virusa probni popis odgođen je već dva puta kada se trebao obaviti u jesen prošle godine te nakon toga u prosincu. Digitalne promjene, odnosno elektronički način popisa putem aplikacije e-Građani, novosti su ovog popisa stanovništva.

Na pitanje o procjeni broja stanovništva Plesac odgovara kako su procjene uvijek nešto niže nego što je stvaran broj stanovništva koji dobijemo popisom, a u emisiji je bilo riječi i o Registru stanovništva koji je kako navodi Sanja Klempić Bogadi, demografkinja s Instituta za migracije i narodnosti, važan za Hrvatsku zato što se samo s kvalitetnim podacima mogu donositi javne politike od kojih možemo očekivati učinke.

Registar stanovništva nije obaveza nego preporuka koja je došla iz EU-a i Vlada radi na tome, naglasio je Mislav Rubić iz Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade.

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime