Preminuo Marcel Courtiade, profesor i poliglot, koji je dao neizmjeran doprinos proučavanju romske lingvistike

0
44
Foto: SRRH "KALI SARA"

Znanstvenik, autor, poliglot i profesor na Nacionalnom institutu za orijentalne jezike i civilizaciju u Parizu Marcel Courtiade preminuo je u 58. godini. Courtiade je bio francuski lingvist rođen u Albaniji koji je svoj život posvetio izučavanju jezika, među kojima je i romski.

Prvotno je bio student medicine u Clermont-Ferrandu (Francuska), ali odustao je od ove specijalizacije da bi se usredotočio na slavenske jezike, posebno srpsko-hrvatski i poljski. Nakon diplome na albanskom, makedonskom i poljskom jeziku na INALCO Institutu (Institut National des Langues et Civilization Orientales) u Parizu, napisao je doktorsku disertaciju o fonetici različitih romskih dijalekata. Tijekom studija bio je uključen u nevladine organizacije koje su radile na obrazovnim projektima za albanske Rome. Vodio je i koordinirao razne kulturne i obrazovne projekte. Četiri godine radio je kao politički analitičar u francuskom veleposlanstvu u Albaniji. Nakon obrane doktorske disertacije 1995. godine, postao je izvanredni profesor za romsku sociolingvistiku na Ecole Pratiques des Haute Etudes. 1997. postao je izvanredni profesor na INALCO-u u Parizu.

Courtiade je i suautor knjige Romske poslovice koja je izašla u izdavaštvu SRRH “KALI SARA”, a uvijek je podržavao i prisustovao obilježavanjima Svjetskog dana romskog jezika u Zagrebu te je i dobitnik jedne od godišnjih nagrada koju SRRH “KALI SARA” dodjeljuje tim povodom.

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime