Melanija Mešić nominirana za nagradu za strašne žene godine – Fierce Women WoW

0
648
Foto: Instagram/MelanijaMešić

Uoči 8. marta 2021, portal Vox Feminae i društveno poduzeće Fierce Women po drugi puta će organizirati dodjelu nagrada za strašne žene godine te predstaviti niz heroina koje su dale značajan doprinos za rodnu ravnopravnost, pravednost i socijalnu pravdu u Hrvatskoj u proteklom razdoblju.

Objavljena su imena nominiranih šezdeset iznimnih pojedinki i organizacija koje su dale značajan doprinos borbi za rodnu ravnopravnost i socijalnu pravdu u Hrvatskoj među kojima je i Melanija Mešić, Romkinja iz Zagreba.

Ova 25-godišnja studentica Ekonomskog fakulteta u Splitu je nakon tri godine redovnog studiranja bila prisiljena pauzirati studiranje kada je oboljela od leukemije. Tada su joj nakon kemoterapije transplantirane bratove krvotvorne matične stanice, a njen pogled na život se promijenio. U međuvremenu je  sudjelovala u izložbi Moj dan – život djece i mladih Roma, posvetila se učenju korejskog jezika, plesu i glumi.

Melanija se okušala i kao izvođačica u predstavi Pogledaj me, idejnog kreatora Romana Nikolića, s kojom je sudjelovala na Synergy festivalu u Novom Sadu.

Najizazovnija mi je bila priprema scena u kojima sam žrtva genocida jer to osjećati i prenijeti, a u isto vrijeme ne dozvoliti da djeluje umjetno, najteže mi je palo. Nakon te scene Siniša i ja nalazimo se na plaži, ja sam Beyonce a on Jay Z, sve je super, i shvaćaš kako je u konačnici to naša groteskna stvarnost.

Melaniju je vijest o nominaciji za nagradu iznenadila i zatekla u bolnici, u iščekivanju nove transplatacije matičnih stanica.

Vijest me probudila ujutro i potpuno iznenadila jer ne znam tko me nominirao za nagradu. Iznimno mi je zadovoljstvo biti među svim tim strašnim ženama. Svejedno je koja će osvojiti nagradu jer mi je sama nominacija velika stvar. Presretna sam.

Proslava stvaralaštva i postignuća žena ove će se godine iznimno održati online, u srijedu 3. ožujka, s početkom u 18h putem streaminga na Zoom-u i Facebook pageu Vox Feminae. Tada će javno biti predstavljeno pet strašnih žena i heroina koje su dale značajan doprinos za rodnu ravnopravnost, pravednost i socijalnu pravdu u Hrvatskoj u protekom razdoblju.

Nagrade nisu ono što je najbitnije u cijeloj ovoj priči, ono što je najbitnije je da na ovaj ili onaj način svaka od nas zasebno činimo promjene u svojim okruženjima. Što se više povezujemo to bolje. A očuvanje i širenje prostora solidarnosti i pravednosti svima bi nam trebala biti zajednička misija i ne postoji nikakvo pravilo niti kriteriji ili nagrade koji mogu reći čiji rad i doprinos su bolji ili vrjedniji, izjavila je Gabrijela Ivanov, glavna urednica VoxFeminae portala i suosnivačica K-zone u našem intervjuu.

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime