Od zajednice za zajednicu – Otvorena romska sekcija community knjižnice “ROJCBook”

 • Romani chibRomani chib
 • Foto: Savez udruga Rojc

  Sredinom veljače otvorena je romska sekcija community knjižnice “ROJCBook” u Društvenom domu Rojc u Puli kojoj je Središnja knjižnica Roma u Republici Hrvatskoj donirala preko tristopedeset vrijednih knjiga u izdanju Saveza Roma u Republici Hrvatskoj “KALI SARA” i drugih naslova.

  Kako nam u razgovoru kaže Jan Franjul iz Saveza udruga Rojc poticaj za osnivanje romske sekcije knjižnice došao je od volontera Igora Zenzerovića i Velija Huseinija, predsjednika Udruge Roma Istre Pula. Nakon njihovih dogovora započela je i komunikacija sa Savezom Roma Republike Hrvatske “KALI SARA” koji je donirao naslove na romskom jeziku, ali i knjige o Romima i romskoj kulturi na drugim jezicima. Na taj način udruga Roma Istre Pula donirala je gotovo stotinu knjiga, a SRRH “KALI SARA” više od tri stotine naslova. Uz rječnike, priručnike, stručne časopise i knjige na romskom jeziku, u sklopu donacije “ROJCbook” je postao bogatiji za mnoge naslove romskih pisaca, putopisa, monografija o romskoj umjetnosti i kulturi te o romskoj književnosti na stranim jezicima. Na policama community knjižnice “ROJCbook” nalaze se, također, knjige te stručni časopisi i priručnici na drugim stranim jezicima poput engleskog, njemačkog i talijanskog. 

  Kutak knjižnica Roma u Puli, u Rojcu, nastojat će biti sinergijsko mjesto i obavijesni izvor građe kroz koju će se moći pratiti povijest i razvoj romskog naroda, njegovih putovanja, stradanja i postignuća kroz stoljeća. Knjižnica će nastojati biti interdisciplinaran prostor u kojem se razmjenjuju informacije i znanja, centar kulture i događanja. Otvorenjem ove knjižnice Istra, Pula i Rojc pokazali su multikulturalnost u ovoj sredini koju ja uvijek hvalim. Knjižnica će biti mjesto očuvanja romskog identiteta, jezika i kulture, ali i simbol tolerancije i zajedništva, neophodnih obilježja u stvaranju boljeg i društva koje uključuje nas sve, izjavio je Veli Huseini na otvorenju romske sekcije.

  Community knjižnica “ROJCbook” nastala je na inicijativu njihove volonterke Alessie Krivičić koja u Savezu udruga Rojca djeluje u sklopu programa Europskih snaga solidarnosti. Došavši u Rojc, Alesssia je zatekla veću količinu knjiga koje su građani godinama donirali, ali koje nisu bile ni na koji način iskorištene. Tada je, uz pomoć ostalih volontera koji djeluju u Savezu udruga Rojca, započela s popisivanjem i sistematizacijom građe. Sve knjige su popisane te su im dodijeljeni QR kodovi kako bi se moglo pratiti njihovo stanje. Nakon gotovo tri mjeseca posla, knjižnica je otvorena u petak 27. studenog 2020. godine.

  Veliki broj naših sugrađana se učlanio u knjižnicu, ali zbog mjera zaštite od pandemije, prostor nije još zaživio na onaj način na koji bismo svi mi htjeli – kao mjesto okupljanja i druženja uz knjigu i zbog knjige. Broj donacija je rastao od samog otvaranja tako da od tisuću i šesto knjiga koliko ih je bilo u trenutku otvaranja, danas knjižnica ima preko dvije tistuće knjiga na svojim policama. Članstvo je potpuno besplatno i svi koji se žele učlaniti mogu to učiniti dolaskom u Dnevni boravak Rojca, radnim danom od 10 do 20 sati. Knjižnica ne naplaćuje članstvo ni zakasnine, posuđivanje knjiga počiva na povjerenju. “ROJCbook” je kao prava community knjižnica dio naše zajednice i kako bi rasla i funkcionirala, svi zajedno moramo brinuti za nju, ističe Franjul.

  Nadalje nam otkriva kako se ove godine, koju je Ministarstvo kulture i medija proglasilo godinom čitanja, planiraju razne aktivnosti u Rojcu. U sklopu europskog projekta R.O.J.C.: Razvijamo – Omogućavamo – Jačamo – Cijenimo započeli su s održavanjem programa Književne večeri u Dnevnom koji za cilj ima predstaviti mlade autore i autorice. U suradnji s Udrugom Roma Istre Pula planiraju pokretanje radionica i čitanja na romskom jeziku te predstavljanje romske književnosti.

  Cilj knjižnice je zastupati cijelu zajednicu, te naglasiti bogatstvo zajednice koja počiva u pluralizmu i multikulturalnosti. U nedostatku kulturnih programa koji se održavaju uživo, čitanje se ponovno nametnulo kao najsnažniji način za upoznavanje novih ideja, kultura, običaja i ljudskih priča. Samim time je i važnost community knjižnice još više istaknuta i naglašena.

  Objavu ovog teksta podržala je Agencija za elektroničke medije

  Komentiraj

  Unesite svoj komentar
  Unesite svoje ime