Po drugi put postavljen kamen spoticanja u spomen na Miroslava Šaloma Freibergera

0
55
Foto: facebook/Centar tolerancije

U spomen na zagrebačkog nadrabina Miroslava Šaloma Freibergera u Amruševoj 8 u Zagrebu postavljen je obnovljeni kamen spoticanja. Isti je, podsjećamo, vandalskim činom oštećen prije  mjesec dana. Nadrabin Freiberger, rođen 1903. godine, za vrijeme je Drugog svjetskog rata spasio mnoge pripadnike židovske zajednice, a ubijen je u Auschwitzu 1943. godine.

Svaki ovaj mali spomenik je ručni rad, jedinstven i poseban, velike simboličke i memorijalne vrijednosti baš kao i svaka žrtva, svaki pojedinac za kojeg je postavljen. U Centru za promicanje tolerancije i očuvanje sjećanja na holokaust neopisivo smo ponosni što je ovaj projekt uz Rijeku, gdje su postavljeni prvi kameni spoticanja još 2013. godine, zaživio i u Zagrebu.

Neoprostiva je činjenica da se i danas neki od nas smatraju boljima i zaslužnijima od drugih, što nekima devastacija ovog malog kamena spoticanja daje osjećaj nadmoći i pravde, radeći ozbiljnu štetu ugledu, kako Republike Hrvatske, tako i grada Zagreba. Nastavit ćemo predano raditi na tome da se žrtve ustaškog i nacističkog režima nikad ne zaborave, ali i na promicanju tolerancije i uvažavanju i prihvaćanju različitosti, izjavila je Nataša Popović, ravnateljica Centra tolerancije.

Događanju su prisustovali predstavnici nekolicine veleposlanstava, savjetnica predsjednika Republike Hrvatske za ljudska prava i civilno društvo Melita Mulić, njemački veleposlanik Robert Klinke te ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman koji je poručio:

Izražavam žaljenje zbog oštećenja spomen ploče nakon njezina prvotnog postavljanja. Hrvatska Vlada odlučna je očuvati sjećanje i odati pijetet svim pogubljenim i nestalim Židovima, Romima i drugim žrtvama nacističkog režima. Zaborava nema i ne smije ga biti jer zaborav zločina je negiranje čovjeka i njegovog dostojanstva.

Freiberger je s predsjednikom Židovske općine Hugom Konom, bio ključna osoba u ratnim naporima spašavanja židovske zajednice. Iako mu je kardinal Alojzije Stepinac nudio spas, Freiberger ga nije želio zbog svih onih koji tu sreću nisu imali. Prema kasnijim svjedočenjima, protestirao je na ulazu u Auschwitz protiv neljudskog tretiranja pripadnika njegove zajednice te je na licu mjesta ubijen.

Kameni spoticanja nastavljaju se postavljati diljem grada. Jedan je postavljen u spomen na Lavoslava Šika u Amruševoj 7, ispred doma iz kojeg je odveden u smrt. Kamen spoticanja u spomen na Sašu Franka  nalazi na Trgu bana Jelačića 25, a onaj u spomen na Jakoba Mayera u Zvonimirovoj 2.

Objavu ovog teksta podržala je Agencija za elektroničke medije

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime