Započela provedba projekta “Obrazovane Romkinje, osnažene romske zajednice!”

0
168
Foto: Press

S 1. veljače 2021. godine službeno je započeta provedba projekta Obrazovanje Romkinje, osnažene romske zajednice! pod okriljem Fonda za aktivno građanstvo u Hrvatskoj, te kao rezultat partnerstva Saveza Roma u Republici Hrvatskoj “KALI SARA” i islandskog Instituta za strane jezike Vigdís Finnbogadóttir.

Projekt je osmišljen kao vrlo potreban i važan korak za Romkinje, te za osnovni cilj ima uključivanje mladih Romkinja u sve društvene, ekonomske i političke tokove, te povećanje obuhvata mladih Romkinja pri završavanju osnovnoškolskog i srednjoškolskog obrazovanja smanjenjem maloljetničkih trudnoća i preuranjenih sklapanja brakova. Kroz aktivnosti i radionice, projekt predviđa edukaciju otprilike 200 mladih Romkinja iz 6 hrvatskih županija o temama poput ljudskih i ženskih prava, reproduktivnom zdravlju i važnosti obrazovanja. Povećanje kapaciteta romskih udruga i članova Vijeća romske nacionalne manjine za zagovaranje i međusektorsku suradnju s ciljem prevencije i podrške Romkinjama također je prioritet projekta.

Da potreba za projektom svakako postoji pokazuje Nacionalna strategija za uključivanje Roma za razdoblje od 2013. do 2020., prema čijim su podatcima upravo Romkinje jedna od najviše društveno isključenih skupina. Takva situacija proizlazi iz tradicionalnog ustroja romskih obitelji, u kojima je odnos prema Romkinjama patrijarhalan, zbog čega su Romkinje često marginalizirane, izložene diskriminaciji te ostavljene s izuzetno ograničenim mogućnostima, posebice u pitanjima poput planiranja obitelji.

Nadalje, prema podatcima prikupljenim u sklopu istraživanja Uključivanje Roma u hrvatsko društvo: žene, mladi i djeca (Klasnić, Kunac, Rodik, 2020), nepismenost među Romkinjama znatno je rasprostranjenija, s otprilike 17 posto nepismenih Romkinja, naspram 0.13 posto nepismenih žena u općoj populaciji. Kao primarni razlog za prekid školovanja, 27 posto mladih Romkinja navodi sklapanje braka, trudnoću i postajanje roditeljem, dok je čak 50 posto Romkinja koje imaju djecu prvo dijete rodilo u maloljetničkoj, a 17 posto u dobi mlađoj od 16 godina.

Projekt će se provesti u razdoblju od 1. veljače 2021. do 31. siječnja 2024. godine, a kao korisnice projekta predviđene su mlade Romkinje u dobi od 13 do 18 godina. Na njih će aktivnosti projekta djelovati emancipirajuće, te ih motivirati za nastavak obrazovanja, osnažiti ih da zatraže pomoć, te će se osigurati ostvarenje njihovih prava.

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime