Besplatne veterinarske usluge za pse i mačke iz potresom pogođenih područja

Foto: pixabay.com

Ministarstvo poljoprivrede donijelo je mjeru prema kojoj će do kraja godine za skrbnike koji imaju prebivalište i boravište na potresom stradalim područjima financirati cijepljenje pasa protiv bjesnoće, uz označavanje mikročipom, evidenciju upisa u Lysacan i izdavanje putovnice za kućnog ljubimca.

Besplatna kastracija pasa i mačaka

Također, putem projekta koji je uz pomoć svojih donatora pokrenulo sklonište za životinje Prijatelji iz Čakovca, skrbnici pasa i mačaka iz potresom pogođenih područja mogu besplatno kastrirati svoje životinje, u dogovoru s veterinarskim ambulantama u Petrinji, Sisku i Glini. Termin kastracije potrebno je prethodno dogovoriti pozivom na  099 broj 4800 640, na koji se mogu javiti i svi koji žele poboljšati uvjete držanja životinja, dobiti kućicu za psa ili ga preudomiti ako nemaju uvjete za skrb.

Uz već ionako velik broj napuštenih životinja, sada imamo i one iz područja pogođenih potresom. Apeliramo na sve koji imaju uvjete za skrb o životinji da ne kupuju životinju, nego da ju udome, naglašavaju Prijatelji životinja.

Zakonska obaveza cijepljenja, mikročipiranja i kastriranja ljubimaca


Donacija nema dovoljno, javljaju iz udruge Prijatelji životinja, jer su potrebe zaista velike. Stoga se mole svi koji mogu pomoći da uplate donaciju na

račun broj HR7823400091511112646,
ZEU Prijatelji životinja i prirode Čakovec,
model 02, poziv na broj 888,
svrha uplate: donacija za program kastracija
.

Prijatelji životinja naglašavaju koliko je važno da veterinarska inspekcija čim prije obilaskom kućanstava uputi skrbnike koji nisu cijepili pse protiv bjesnoće da to naprave besplatno. Inspekcija je dužna upozoriti skrbnike pasa i mačaka na njihovu zakonsku obavezu zbrinjavanja mladunčadi kućnih ljubimaca te može narediti kastraciju kućnog ljubimca ako utvrdi da skrbnici to ne rade.

Obilazak terena nije predviđen pa je bitno da se vlasnici životinja sami jave
veterinarskoj stanici za cijepljenje i mikročipiranje, te udruzi za kastraciju. Inače, riječ je o zakonskoj obvezi svih skrbnika kućnih ljubimaca za koje inače vlasnici kućnih ljubimaca sami snose troškove.

Zakon o zaštiti životinja

Ministarstvo poljoprivrede 2018. godine provelo je akciju kastriranja pasa na području Međimurske županije. Preduvjeti za provedbu akcije bili su stvoreni posljednjim izmjenama Zakona o zaštiti životinja na koji je saborski zastupnik Veljko Kajtazi uložio nekoliko uspješnih amandmana. U listopadu prošle godine održao se radni sastanak o novom programu humane kastracije pasa u Međimurskoj županiji.

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime