Održana online konferencija u sklopu projekta “Postani aktivan Rom/kinja i zaposli se – PARIZ”

0
87
Foto: projekt-pariz.zagreb.hr

Preko platforme Zoom, danas 5. veljače 2021, održana je završna konferencija kojom su predstavljeni rezultati provedbe projekta Postani aktivan Rom/kinja i zaposli se – PARIZ.

Konferenciju je otvorio i vodio Andrija Petrović iz Ureda za međugradsku i međunarodnu suradnju i promicanje ljudskih prava Grada Zagreba. Projekt Postani aktivan Rom/kinja i zaposli se – PARIZ pokrenut je s ciljem poticanja motiviranosti, stručne osposobljenosti i zapošljivosti pripadnika romske nacionalne manjine. Koristeći fondove Europske unije, odnosno sredstva Europskog socijalnog fonda, Grad Zagreb kao nositelj projekta zajedno je s partnerima Obrtničkim učilištem – ustanovom za obrazovanje odraslih Zagreb, Unijom Roma Hrvatske i Udrugom Roma Zagreba i Zagrebačke županije radio na omogućavanju uključivanja nezaposlenih pripadnika romske nacionalne manjine dobnog uzrasta 18-44 godine s područja grada Zagreba u procese obrazovanja i osposobljavanja odraslih u svrhu povećanja radne konkurentnosti i uključenosti u tržište rada, poboljšanja socijalne inkluzije i smanjenja siromaštva.

Primjenom inovativnog modela razvoja life managmenta – ENTRE YOU, nezaposleni pripadnici romske nacionalne manjine radili su na poboljšavanju socijalnih kompetencija, poboljšavanju komunikacijskih vještina i na razvijanju poduzetničkog načina razmišljanja – postajući tako kreatori vlastitog života.

Inicijalno, vrijeme provedbe projekta planirano je od 2. travnja 2019. do 2. prosinca 2020, međutim uslijed iznimnih uvjeta uzrokovanih epidemijom koronavirusa, provedba je produžena do 4. ožujka 2021. Ukupna je vrijednost projekta 1.325.104,28 kuna.

Nakon uvodnog izlaganja Andrije Petrovića, Jenny Liston i Gabi Muntean iz irske organizacije Pavee Point Traveller and Roma Centre (Dublin) predstavile su svoja iskustva, iskušenja i postignuća u radu s romskom nacionalnom manjinom u Irskoj. Marijanna Prontera iz irske organizacije CAIRDE (Dublin) predstavila je djelovanje svoje organizacije na ispravljanju zdravstvenih nejednakosti među etničkim manjinama u Irskoj. Poseban izazov djelovanju organizacije predstavila je pojava epidemije COVID-19 na koju su odgovorili otvaranjem telefonske info linije za pripadnike romske manjine na kojoj je moguće dobiti aktualne i relevantne informacije o toku epidemije i načinima njezina suzbijanja.

Posljednje izlaganje konferencije održao je prof. dr. Velimir Srića. Izlaganje profesora Sriće odnosilo se na modele promjene misaonih obrazaca u pristupu životnim izazovima, odnosno potencijalima da se nezaposlenim pripadnicima romske nacionalne manjine predstave poduzetnički obrasci razmišljanja i nošenja s aktualnom ekonomskom situacijom u Hrvatskoj i svijetu.

Konferencija je održana na hrvatskom i engleskom jeziku.

Više o projektu Postani aktivan Rom/kinja i zaposli se – PARIZ pročitajte na internetskim stranicama projekta.

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime