Guranje pod tepih – Diskriminacija Roma u SAD-u

Foto: pixabay.com

Dok se o brojnim i dugoročnim izazovima s kojima se Romi svakodnevno susreću najčešće govori u europskom kontekstu, puno se rjeđe o toj temi govori u kontekstu SAD-a, iako je rasizam jedan od najustrajnijih i najstrašnijih problema te globalne sile.

2020. godina, konkretno ubojstva Georgea Floyda i Breonne Taylor, još jednom je potvrdila kako problemi institucionaliziranog rasizma u SAD-u i dalje prisutni u američkom društvu, te direktno i svakodnevno ugrožavaju živote milijuna ljudi. Stravične scene i priče iz SAD-a, valja napomenuti, nisu razotkrile rasizam, već činjenicu da još uvijek nije dovoljno učinjeno u suzbijanju istog. I dok su teme rasizma i diskriminacije nad Afroamerikancima, Latinoamerikancima i domorodcima još jednom pod povećalom američkih i svjetskih medija, malo gdje se spominje diskriminacija koju u SAD-u proživljavaju Romi.

Upravo tu temu odlučile su adresirati Margareta Matache i Jacqueline Bhabha u članku Open Democracy-a. Margareta Matache, o čijem je radu Phralipen već pisao, romska je aktivistica i predavačica na Sveučilištu u Harvardu, gdje je Jacqueline Bhabha također profesorica, te direktorica istraživanja sveučilišnog centra za ljudska prava.

U spomenutom članku, Matache i Bhabha zaključuju kako se problem diskriminacije nad Romima u SAD-u ignorira, te razni oblici istog prolaze ‘pod normalno’, čak i u javnom životu. Tako recimo, poznati i dugogodišnji TV voditelj Bill Maher u svojem talk show-u bez zadrške koristi rasističke izraze i stereotipe o Romima. U epizodi iz kolovoza 2020. godine, Bill Maher izjavio je: Trump je na sprovodu otprilike dobrodošao kao i C*ganka koja zaluta u restoran i prodaje vam ruže.

Osim Mahlera, takvo alarmantno ponašanje i besramna diskriminacija viđeni su i u američkim obrazovnim institucijama. Naime, posljednjih 106 godina, Northern State Sveučilište u Aberdeenu, Južnoj Dakoti, organiziralo je na godišnjoj bazi tzv. paradu c*ganskih dana (G*psy Days Parade). Brojni romski aktivisti u SAD-u zahtijevali su promjenu imena te parade i ispriku, od kojih je promjena imena djelomično zadovoljena, ali isprika – ili uopće bilo kakav odgovor – nikada pružena.

Da su takvo ponašanje i rasistički javni istupi učestali, te da se očito toleriraju pokazuje i činjenica da je čak 68% romskih ispitanika u istraživanju FXB Centra iz 2020. godine potvrdilo da su bili nazivani rasističkim i pogrdnim nazivima, kojih je navedeno preko stotinu. Pogrdni nazivi samo su vrh ledene sante raznih oblika diskriminacije nad Romima u SAD-u. Isto je istraživanje pokazalo da gotovo 80% Roma-Amerikanaca primjećuje diskriminaciju nad Romima od strane američkih građana. Više od polovice ispitanika prijavilo je diskriminaciju u restoranima, dućanima i ostalim javnim mjestima, pa čak i na Romskim događanjima.

Iako u SAD-u čine populaciju od otprilike milijun ljudi, društveni položaj Roma dugi je niz godina ocjenjivan kao najlošiji među etničkim manjinama. Diskriminacija nad Romima primjetna je i ukorijenjena u sustave obrazovanja, zdravstva i zapošljavanja, a Romi su često i žrtve rasnog profiliranja od strane policije. Zbog takve situacije, mnogi Romi biraju skrivati svoj romski identitet kako bi izbjegli stigmatizaciju i diskriminaciju koja isti nažalost prati. Kao što je ranije rečeno, rasizam nipošto nije novonastali problem u SAD-u, ali trenutna pažnja cijeloga svijeta i snažna opozicija starim načinima unutar same zemlje potencijalno obećavaju značajnije promjene. Međutim, ukoliko nastave zapostavljati romske zajednice, svaki će anti-rasistički pokret imati značajan propust i počiniti vrlo opasnu i ozbiljnu pogrešku.

Jedna od autorica članka, Margareta Matache, i ranije je progovarala o sličnostima situacije Roma i Afroamerikanaca, što je Phralipen također prenosio. Matache tada je napomenula i da su se Afroamerikanci ipak uspješnije organizirali u borbi za svoja prava, dok je borba za romska prava još uvijek pretežito ograničena na rad nevladinih organizacija i romskih udruga. Ako je ikada postojala izražena mogućnost za anti-rasističkim, anti-seksističkim i anti-patrijarhalnim koalicijama, to je sada, te bi Romi svakako u njima trebali osigurati svoje mjesto, dok bi ostali trebali pokazivati više senzibiliteta prema često zapostavljenim manjinama poput Roma, čija se diskriminacija, bila u Europi, SAD-u, ili bilo gdje drugdje,  nipošto ne smije nastaviti gurati pod tepih.

Objavu ovog teksta podržala je Agencija za elektroničke medije

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime