Međunarodni je dan sjećanja na žrtve holokausta

Foto: pixabay.com

Prije točno 76 godina, na današnji je dan, 27. siječnja, Crvena armija oslobodila najveći i najzloglasniji nacistički koncentracijski logor Auschwitz, okončavši time Drugi svjetski rat i sam holokaust. Na isti je dan 2000. godine usvojena Stokholmska deklaracija kojom je osnovana Radna skupina za međunarodnu suradnju u obrazovanju, sjećanju i istraživanju holokausta – danas Međunarodni savez za sjećanje na holokaust.

Također, na današnji je datum prije 16 godina Opća skupština UN-a usvojila 27. siječnja kao Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta, te se u skladu s time svake godine na današnji datum prisjećamo svih tragičnih žrtava nacističkog režima koji je oduzeo procijenjenih 11 milijuna života, uključujući Židove, Slavene, mentalno i fizički hendikepirane, LGBTQ, Rome i mnoge druge.

Nezamislivo nasilje koje su pretrpjeli pripadnici židovskog naroda opomena je svima nama, ne samo u Hrvatskoj, nego i u Europi, da iz dana u dan jačamo društva koja se snažno suprotstavljaju svakom obliku diskriminacije, isključivosti i netolerancije. Ključnu ulogu u tome mora imati obrazovanje naših mladih jer samo znanje i svijest o povijesnim strahotama, osobito o Holokaustu, uči buduće generacije međusobnom razumijevanju i poštovanju različitosti, drugoga i drugačijeg, izjavio je u priopćenju predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković.

Danas su kod skulpture “Mojsije” na židovskom groblju na Mirogoju najviša državna izaslanstva položila vijence povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokaust. Predsjednik Republike Zoran Milanović, predsjednik Sabora Gordan Jandroković i potpredsjednik Vlade Boris Milošević položili su zajednički vijenac. Polaganju vijenaca nazočili su i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, rabin Židovske općine Zagreb Luciano Moše Prelević, potpredsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner, saborski zastupnici Milorad Pupovac, Furio Radin i Veljko Kajtazi.

Pozivam Vladu Republike Hrvatske te sve kolegice i kolege zastupnike neovisno o stranačkoj pripadnosti da u cijelosti prihvate prijedlog židovske zajednice i ostalih stradalničkih naroda da se ustaška obilježja i pozdravi uključujući Za dom spremni kaznenim zakonom jasno zabrane po uzoru na Njemački zakon te da zajednički pokažemo da se ne moramo bojati glasne, radikalne i nazadne manjine koju većina naših građana ne podržava, izjavio je danas u Hrvatskom saboru zastupnik Veljko Kajtazi.

Nedavno smo pisali o tome kako je predsjednik Židovske općine Zagreb Ognjen Kraus lani pozvao premijera Andreja Plenkovića da donese zakon kojim će biti zabranjeni ustaški simboli i znakovlje. Ući ćete u povijest donesete li tu odluku, skinut ćete ljagu s hrvatskog naroda koji nezasluženo nosi 30 godina, posebno s obzirom na doprinos koji je Hrvatska dala u europskoj antifašističkoj arhitekturi, poručio je tada Kraus.

Podsjetimo da Hrvatska preuzima predsjedanje Međunarodnim savezom za sjećanje na holokaust u 2023. godini. U predstavljanju nominacije, Hrvatska je naglasila predanost kontinuiranoj borbi protiv antisemitizma te protiv negiranja i iskrivljavanja holokausta.

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime