Zakonska kontra mržnji

0
78
Foto: pixabay.com

Vlada je nedavno u javnu raspravu uputila Protokol o postupanju u slučaju zločina iz mržnje. Cilj donošenja protokola je unaprijediti rad policije, Državnog odvjetništva, sudova i drugih tijela nadležnih za suzbijanje, otkrivanje i progon zločina iz mržnje.

Središnje tijelo za praćenje i objavu podataka o toj vrsti zločina i donesenim presudama bit će Vladin Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina.

Postoji velika diskrepanca u podacima o broju zločina koje dobivamo od policije i onih koji nam stižu iz DORH-a. Želimo tijela otkrivanja i progona potaknuti na što bolji rad i dobiti što precizniji i jasniji uvid u raširenost te pojave i postupanje nadležnih tijela. Najčešće mete zločina iz mržnje prema podacima koje smo dosad dobivali su Romi i Srbi te seksualne manjine, komentirao je za Jutarnji list Alen Tahiri, predstojnik Ureda za ljudska prava. Tahiri je rekao i da se nada da će Vlada protokol usvojiti najkasnije sredinom veljače.

Ministarstvu unutarnjih poslova protokolom bi se nalagalo da posebno pažljivo prikuplja podatke o skupinama i pojedincima koji u svom djelovanju iskazuju sklonost činjenju zločina iz mržnje. MUP bi pritom morao obratiti posebnu pozornost na pripadnost žrtve nekoj od manjinskih skupina, percepciju počinitelja da žrtva pripada takvoj skupini ili povezanost žrtve s osobom koja pripada takvoj skupini.

Za dom spremni i Nož, žica

Upravo su ovih dana, pokličem Za dom spremni članovi udruge Veterana 4. gardijske brigade i bivši pripadnici Specijalne jedinice policije BATT iz Policijske uprave Splitsko-dalmatinske proslavili 28. godišnjicu VRO Maslenica. Okupljeni kod Zelenog Hrasta nedaleko od Zadra pozirali su novinarima i složno izvikivali ustaški pozdrav.

Na obilježavanje obljetnice u Zadar došao je i predsjednik Zoran Milanović, ali nakon što je vidio da se na svečanosti nalaze i osobe koje nose ustaška obilježja i pozdrav, odbio je sudjelovati. Po njegovoj zapovijedi nakon prvog dijela svečanosti iz programa su se povukli i načelnik Glavnog stožera OSRH admiral Robert Hranj, te svi vojni zapovjednici.

U Srbiji je pak tržišna inspekcija nedavno zabranila kompaniji ‘011 Shop’ iz Beograda prodavanje i oglašavanje svih proizvoda s natpisom Nož, žica. ‘011 Shop’ prodavao je majice koje bez dvojbe evociraju poruku Nož, žica, Srebrenica kojom se vrijeđaju žrtve Srebrenice. Osim majica s tim natpisom shop prodaje i majice s likom Željka Ražanovića Arkana, majice s natpisom Dogodine u Prizrenu, Bacajte bombe četnici i brojno drugo na majice isprintano mrzilačko rječotvorstvo.

Još jedan primjer masovne parade mrzilačkog kiča obišao je nedavno čitav svijet u scenama upada u američki Kongres. Osim loše vikinške i šamanske kostimografije, nije nedostajalo ni zastava konfederacije, transparenata ‘građanski rat’, majica s natpisom  Camp Auschwitz.

Radikalizacija već dugo puže među nama

Radikalizacija američkog političkog prostora nije nova pojava, kao što ni govor mržnje i zločini iz mržnje nisu novina u Hrvatskoj. Nedavno sam imala priliku moderirati tribinu o radikalizaciji u Hrvatskoj, u sklopu Human Rights Film Festivala. Središnja misao te tribine bila je kako je radikalizacija duga pojava na koju je vlast reagirala tek kad se nje dotakla na Markovu trgu, ali i tada sekuritizacijom umjesto rješavanjem socijalnih problema i odgojem za ljudska prava.

Pučka pravobraniteljica Lora Vidović tada je izrazila zabrinutost činjenicom da se govor mržnje počeo smatrati normalnim načinom komunikacije, kao i činjenicom da veliki broj mladih ne prijavljuje izloženost toj vrsti nasilja. Voditeljica Centra za mirovne studije Cvijeta Senta istaknula je tada da je vlast brojne pojave mržnje i nasilja do sada ocjenjivala izoliranim pojavama, iako se radikalizacija u Hrvatskoj već dugo pojavljuje kod većinskog stanovništva i usmjerena je prema manjima.

O takvim iskustvima iz perspektive manjina često progovaraju iz Židovske općine Zagreb. Upravo je ovih dana Židovska općina Zagreb izvijestila da je većina klubova zastupnika, uključujući i vladajuće, podržala njihovu inicijativu da se pristupi usuglašavanju zakonskog okvira za stavljanje u proceduru zakona kojim bi se zabranilo ustaška obilježja i veličanja zločinaca.

Predsjednik Židovske općine Zagreb Ognjen Kraus lani je pozvao premijera Andreja Plenkovića da donese zakon kojim će biti zabranjeni ustaški simboli i znakovlje. Ući ćete u povijest donesete li tu odluku, skinut ćete ljagu s hrvatskog naroda koji nezasluženo nosi 30 godina, posebno s obzirom na doprinos koji je Hrvatska dala u europskoj antifašističkoj arhitekturi, poručio je tada Kraus.

Izgledno je, dakle, da ćemo uskoro imati usvojen i Protokol o postupanju u slučaju zločina iz mržnje, kao i zakon kojim će biti zabranjeni ustaški simboli i znakovlje te veličanje zločinaca. To je dobar korak naprijed, ali i samo komadić puta – društvo je cesta široka, a mržnja se na njoj stvara iz svih pravaca.

Objavu ovog teksta podržala je Agencija za elektroničke medije

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime