Važnost obrazovanja: Videografika ULJPNM-a tematizira prava u sustavu obrazovanja romske djece

Foto: screenshot/Youtube

Krajem prošle godine objavljena je videografika izrađena na inicijativu Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade RH koja tematizira pravo na obrazovanje te prava u sustavu obrazovanja za djecu pripadnike romske nacionalne manjine. Videografika na jednostavan način tematizira važnost obrazovanja te završavanja osnovne i srednje škole. Tako se navodi podatak da samo 30 posto Roma i Romkinja pohađa srednju školu te navode prava i pogodnosti koje ostvaruju tijekom obrazovanja.

Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina u sklopu projekta Uključivanje Roma – Ispunjavanje preduvjeta za učinkovitu provedbu politika usmjerenih na nacionalne manjine – FAZA I u studenom prošle godine održao je treću po redu virtualnu konferenciju pod nazivom Obrazovanje i zapošljavanje. Sudionici/e konferencije imali su priliku pregledati izlaganja i postavljati pitanja stručnjacima/kinjama iz područja obrazovanja te se priključiti virtualnoj raspravi kroz postavljanje pitanja i komentiranje.

Uz uvodne govore ravnatelja Ureda, Alena Tahirija i saborskog zastupnika Veljka Kajtazija, izlaganja su održale autorice publikacije Uključivanje Roma u hrvatsko društvo: obrazovanje i zapošljavanje, Dunja Potočnik i Darja Maslić Seršić, kao i predstavnici/e institucija nadležnih za područje obrazovanja i zapošljavanja Nandor Čapo kao predstavnik Ministarstva znanosti i obrazovanja te Luci Marin kao predstavnica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Također, rezultati iz publikacije te zaključci s konferencije o obrazovanju i zapošljavanju, temelj su za izradu novog Nacionalnog plana za uključivanje Roma za razdoblje od 2021. do 2027. godine i Akcijskog plana za provedbu navedenog strateškog dokumenta, za razdoblje od 2021. do 2022. godine.

Izlaganja s konferencije dostupna su ovdje.

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime