Deb Haaland – Nova nada američkih domorodaca

0
152
Foto: facebook.com/Deb Haaland

Iako je do inauguracije novoizabranog predsjednika SAD-a Joea Bidena preostalo još malo manje od mjesec dana, s odlukama o novom kabinetu nije se čekalo. Ljestvica je sigurno postavljena visoko, ne zbog prethodnog kabineta, već zbog Bidenove najave kako će upravo njegovi kabinet i administracija biti najraznolikiji do sada i time predstavljati pravi presjek američkog društva.

Uz izabranu Kamalu Harris, koja je postala prva afroamerička i azijsko-američka potpredsjednica SAD-a, Joe Biden je prvi predsjednik čiji će komunikacijski tim Bijele kuće biti u potpunosti sastavljen od žena različitih etničkih pozadina. Tako će Elizabeth Alexander postati direktorica komunikacije prve dame dr. Jill Biden, Kate Bedingfield direktorica komunikacije Bijele kuće, Pili Tobar njezina zamjenica, Ashley Etienne direktorica komunikacije Kamale Harris, Jen Psaki tiskovna tajnica Bijele kuće, njezina zamjenica Karine Jean-Pierre, dok će Symone Sanders biti savjetnica i glasnogovornica potpredsjednice.

Osim komunikacijskog tima, Biden je za žene rezervirao i druge važne pozicije. Na primjer, ako potvrđena od strane američkog Senata, Janet Yellen postati će prva žena na poziciji ministrice financija SAD-a. Linda Thomas Greenfield bit će SAD-ova ambasadorica u UN-u, Marcia Fudge ministrica stanovanja i urbanog razvoja, Jennifer Granholm ministrica energetike, Neera Tanden direktorica budžeta, Katherine Tai trgovačka predstavnica SAD-a, Avril Haines direktorica nacionalne obavještajne službe, a Cecilia Rouse biti će na čelu vijeća ekonomskih savjetnika.

Etničku raznolikost kabineta Biden smatra važnom radi adekvatne reprezentacije američkog stanovništva, ali među njegovim se izabranicama može uočiti i ideološka raznolikost, s brojim progresivnim demokratima na novopostavljenim pozicijama.

Međutim, posljednjih dana, vijest da je za ministricu unutarnjih poslova Joe Biden nominirao Deb Haaland, zasjenila je ostale te izazvala brojne pozitivne reakcije diljem SAD-a, a posebno u domorodačkim tj. indijanskim zajednicama, koje su i snažno lobirale za ovu nominaciju.

Glas poput mojeg nikada nije bio ministar kabineta ili na čelu Ministarstva za unutarnje poslove. Odrastanje u majčinom Pueblo kućanstvu učinilo me žestokom. Biti ću žestoka za sve nas, naš planet i svu našu zaštićenu zemlju. Počašćena sam i spremna služiti, Deb Haaland objavila je prošloga tjedna na svom Twitteru.

Deb Haaland zastupnica je prvog kongresnog okruga Novog Meksika u Predstavničkom domu Kongresa i pripadnica domorodačkog plemena Laguna Pueblo, te će – ako potvrđena od strane Senata – postati prva Indijanka na ministarskoj poziciji u povijesti SAD-a. S te će pozicije imati nadzor nad 500 milijuna hektara savezne zemlje, 62 nacionalna parka i raditi s 1.9 milijuna američkih Indijanaca.

Pozicija koju će obnašati od izuzetne je važnosti upravo za indijanska plemena SAD-a jer između ostalog obuhvaća politiku zaštite okoliša i nadzor nad saveznim zemljama, vodama, biljkama, životinjama i prirodnim resursima. Kao ministrica unutarnjih poslova, Haaland će upravljati Uredom zaklade skrbničkih fondova, koji se bavi financijama domorodačkih Amerikanaca i Uredom za indijansko obrazovanje. Ministarstvo unutarnjih poslova također je zaduženo za odnose američke vlade s čak 574 savezno priznatih američko-indijanskim i aljaškim domorodačkim narodima, koji su do sada najblaže rečeno bili loši, te obilježeni kontinuiranom eksploatacijom i represijom.

Iako su američki ministri unutarnjih poslova do sada bili poznati uglavnom po netransparentnom radu, brojnim malverzacijama, sudskim procesima i ugrožavanjem resursa i života američkih domorodaca – npr. Ministri unutarnjih poslova i Clintonove i Busheve administracije bili su na sudu zbog financijske prijevare usko vezane za oštećene domorodačke narode – situacija je eskalirala tijekom administracije predsjednika Donalda Trumpa. Njegov se ministar unutarnjih poslova Ryan Zinke smatra potencijalno i najgorim do sada. Unazad posljednje četiri godine značajno je smanjen broj javnih površina poput nacionalnog spomenika Bears Ears, sveta mjesta nemilosrdno su se uništavala zbog izgradnje zida na granici s Meksikom, te se na zaštićenim zemljištima bušilo i rudarilo, a Trump je čak i po prvi put unazad nekoliko desetljeća ukinuo status rezervata plemenu Mashpee Wampanoag, oduzevši im time preko 300 hektara zemlje.

Upravo se zbog neslavne povijesti Ministarstva unutarnjih poslova nominacija Deb Haaland smatra prekretnicom te početkom bolje budućnosti. Njezina nominacija u mnogima budi nadu o radu Ministarstva sukladnom s „pravilom sedam generacija“, u koje Haaland čvrsto vjeruje. Ono nalaže kako se sve važne odluke moraju donositi misleći na sljedećih sedam generacija, obraćajući posebnu pažnju na očuvanje vode, zemlje, životinja i ljudi.

Kroz svoje proživljeno iskustvo kao pripadnica domorodačkog plemena Laguna Pueblo, Haaland razumije nepravde počinjene prema indijanskim zajednicama, a kroz čitavu svoju karijeru nastojala ih je u što većoj mjeri ispraviti ili spriječiti. Na svojoj službenoj stranici navodi kako potječe iz obitelji vojnih službenika, zbog čega razumije žrtve koje snose vojne obitelji u SAD-u. Kao samohrana majka volontirala je u vrtiću svoje kćerke kako bi joj mogla pružiti obrazovanje u ranom djetinjstvu, te je teško radila i živjela od plaće do plaće kako bi si platila fakultetsko obrazovanje, koje još uvijek otplaćuje. Između ostalog, godinama je vodila vlastiti posao proizvodnje i pakiranja Pueblo Salse, a sjedila je i na čelu odbora direktora Laguna Development korporacije gdje se zalagala za ekološki osviještene poslovne prakse.

Nakon cjeloživotnog angažmana u organizaciji i mobilizaciji domorodačkih naroda, 2018. je godine već ušla u povijest – uz kolegicu Sharice Davids – kao jedna od prve dvije Indijanke izabrane u američki Kongres, gdje je također sjedila u odboru za prirodne resurse.

Njezina kolegica u zastupničkom domu američkog Kongresa i sada već ikona Demokratske stranke Alexandria Ocasio-Cortez povodom nominacije Deb Haaland na svome je Twitteru napisala: DA! Ovo je velika stvar. Povijesno imenovanje. Vizionarska žena domorotkinja zadužena za savezne zemlje. Nedvosmisleno progresivna. Prvakinja Zelenog Novog Dogovora. Izvrsno iskusna. Trenutna predsjedateljica Zastupničkog doma, Demokratkinja Nancy Pelosi opisala je Deb Haaland kao jednu od najpoštovanijih članica Kongresa.

Njezina potvrda u Senatu još uvijek ovisi o rezultatima izbora za Senat u Georgiji, koji će također presuditi koja će stranka preuzeti gornji dom Kongresa. Ukoliko to budu Demokrati, potvrda Haaland trebala bi proći bez problema. Ukoliko do toga dođe, pred njom je velika odgovornost i svakako izuzetno zahtjevan posao, a očekivanja nikada nisu bila viša. Kako god bilo, sama nominacija Deb Haaland sama je po sebi povijesna, a ukoliko prođe, njezin bi rad mogao po prvi put u američkoj povijesti okrenuti Ministarstvo unutarnjih poslova u potpuno novi smjer, onaj koji uvažava, uključuje, sluša, poštuje i štiti domorodačke i indijanske narode SAD-a. Iz tog razloga, Deb Haaland želimo svu sreću te s iščekivanjem pratimo razvoj situacije.

Objavu ovog teksta podržala je Agencija za elektroničke medije

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime