Španjolski Kongres zastupnika odobrio dva nezakonita prijedloga na štetu romske zajednice

0
12
Foto: pixabay.com

Povjerenstvo za socijalna prava i sveobuhvatnu politiku o invaliditetu (Comisión de Derechos Sociales y Políticas Integrales de la Discapacidad) španjolskog Kongresa zastupnika (Congreso de los Diputados) 14. prosinca 2020. godine odobrilo je dva nezakonita prijedloga kojima se od Vlade traži državni pakt protiv antiromizma te u kojima se traže mjere za borbu protiv školskog neuspjeha učenika/ca ove kulture.

U prvoj inicijativi o kojoj se raspravljalo na sjednici, a koju je jednoglasno odobrio i promovirao Ujedinjeni možemo (Unidas Podemos), poziva se na razvijanje djelovanja za podizanje svijesti s ciljem uklanjanja diskriminacije. Traži se Nacionalna strategija za uključivanje romskog naroda te se promiče studija koja analizira mogućnosti uključivanja antiromizma u Kazneni zakonik, kako je ustanovljeno u najnovijoj preporuci Vijeća Europe.

Također, predlaže se mobilizacija svih potrebnih resursa kako bi se zajamčila prava romske djece, posebno pravo na obrazovanje, zatim nadgledavanje pojava diskriminacije, govora mržnje, neprijateljstva i/ ili postupaka usmjerenih protiv Roma/kinja, a koji bi ovu skupinu mogli pretvoriti u žrtveno janje socijalne krize, te poboljšanje suradnje u programima socijalne uključenosti.

Ismael Cortés, branitelj ovog teksta te zastupnik političke koalicije Zajednički možemo (En Comú Podem) osudio je neprihvatljive stope stigmatizacije koje je romski narod trpio u prošlosti, dok je glasnogovornica političke stranke Građani (Ciudadanos), Sara Giménez, podsjetila da je romski narod uvijek bio među onima koji su u najnepovoljnijem položaju u pogledu stope siromaštva u zemlji, prije nego je došla zdravstvena kriza izazvana koronavirusom.

Vox je, pak, izrazio podršku romskom narodu s kojim, kako je objasnila glasnogovornica po tom pitanju María de los Reyes Romero, dijele vrijednosti poput osjećaja obiteljske pripadnosti, poštovanja prema starijima, poštovanjatradicionalnih vrijednosti ili ljubav prema Španjolskoj.

Drugi nezakoniti prijedlog, a o kojem se raspravljalo na Komisiji, promovira Španjolska socijalistička radnička stranka (Partido Socialista Obrero Español –PSOE). U njemu se poziva na promicanje mjera protiv školskog neuspjeha, a koje se posebno bave srukturnim nejednakostima romskih učenika/ca koji/e imaju ogromne rupe u znanju u odnosu na ostale skupine učenika/ca. Inicijativa je imala potporu svih skupina, osim PP-a  (Partido Popular) koji je odlučio apstinirati.

U ovom slučaju tekst je obranila socijalistička zastupnica Beatriz Carrillo odbacujući poruke mržnje i anticiganizmakoje se u zemlji čuju od onih koji kažu da poštuju tradiciju romskog naroda, a zatim njihove četvrti nazivaju gnojištima, onih koji poriču Francovu diktaturu za vrijeme koje su Romkinje bile zatočene i brijane ili kažu ponosite se kulturom Roma/kinja, a zatim je odbijaju proučavati u školama.

Ne moramo se integrirati ni u što jer smo dio sustava, odlučno je izjavila romska zastupnica Beatriz Carrillo.

Objavu ovog teksta podržala je Agencija za elektroničke medije

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime