Romske udruge mladih – Predstavljanje dobrih praksi iz regije

 • EnglishEnglish
 • Romani chibRomani chib
 • 0
  96
  Foto: Foto: SRRH "KALI SARA"

  Na Prvom kongresu mladih Roma održanom od 9. do 11. listopada 2020. godine u Hotelu International u Zagrebu planirano je gostovanje predstavnika romskih udruga mladih ili udruga koje u svom članstvu okupljanju veliki broj mladih ljudi iz Hrvatske i zemalja regije. No, zbog nemogućnosti njihovog dolaska u Zagreb ovaj je dio programa održan putem interneta te su u okviru programa Romske udruge mladih – predstavljanje dobrih praksi iz regije svoj rad predstavile organizacije kao što je Savez Roma u Republici Hrvatskoj “KALI SARA”, ROM HR – Romska organizacija mladih Hrvatske, Opre Roma, građanski pokret formiran 2019. godine u Srbiji, Klub mladih Roma iz Bosne i Hercegovine, Romski akademski klub (RAK) iz Slovenije, NVO “Mladi Romi” iz Crne Gore te Roma Versitas iz Makedonije.

  O Savezu Roma u Republici Hrvatskoj “KALI SARA”, a koji okuplja najveći broj pripadnika romske nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj među kojima je i veliki broj mladih, govorila je predsjednica Suzana Krčmar. Savez je zajedno sa saborskim zastupnikom Veljkom Kajtazijem i Uredom za ljudska prava i prava nacionalnih manjina inicijator povećanja učeničkih i studentskih stipendija, kao i stimulacije za završeno trogodišnje i četverogodišnje srednjoškolsko obrazovanje koje srednjoškolcima može poslužiti za nastavak obrazovanja. SRRH “KALI SARA” osnovao je i prvu Središnju knjižnicu Roma u Republici Hrvatskoj koja je zamišljena kao centar kulture i kulturnih događanja, a radi se o interdisciplinarnom prostoru za razmjenu informacija i znanja. Sakupljena građa svakom učeniku i studentu može poslužiti kao izvor za praćenje i učenje o povijesti i razvoju romskog naroda, njegovim stradanjima i postignućima. Savez je također bio organizator i jedan od sponzora prvog Kongresa mladih Roma.

  Romsku organizaciju mladih Hrvatske – ROM HR predstavile su Marina Horvat i Rosa Oršuš te istaknule kako se organizacija zalaže za aktivno sudjelovanje mladih, a statutom je propisano i kako u svim tijelima udruge treba biti 50 posto zastupljenosti žena, mladih te pripadnika romske nacionalne manjine. Organizacija je dosad provela i nekoliko značajnih projekata među kojima su, primjerice, EU projekt “Arise Roma” u skopu kojeg je zaposleno deset mladih pripadnika romske nacionalnosti u raznim organizacijama te projekt Roma 4 Roma (Romi za Rome) kroz koji su mladi Romi pružili pomoć u učenju romskim osnovnoškolcima te mentrostvo osmašima pri prelasku iz osnovne u srednju školu.

  Godine 2019. u Srbiji je formiran građanski pokret Opre Roma čiji su članovi mladi Romi iz cijele Srbije, a s ciljem građanskog odgoja cijele romske zajednice u smislu informiranosti o institutima demokratskog društva. Rad Udruge predstavile su Anita i Alma Kajtazi te izrazile zadovoljstvo što makar i na ovaj način putem internet aplikacije sudjeluju u povijesnom Prvom kongresu mladih Roma. Također, naglasile su kako dodatnu pomoć i snagu mladim Romima u Hrvatskoj pruža Savez Roma u Republici Hrvatskoj “KALI SARA” i saborski zastupnik Veljko Kajtazi, a koji su im značajna podrška u svim projektima.

  Klub mladih Roma osnovala je grupa mladih aktivista iz Kiseljaka u Bosni i Hercegovini koji su prošli niz edukacija i treninga koji su im pomogli da aktivno i kvalitetno sudjeluju u akcijama koje su se odvijale u njihovoj zajednici, a vezane su uz razvoj njihovog mjesta Kiseljaka. Asmir Husić je tijekom predstavljanja Uduge istaknuo kako je njihova vizija da Klub mladih Roma bude prepoznat kao jedan od mehanizama provođenja omladinske politike te omladinskog rada koji doprinosi jačanju osobnih, društvenih i profesionalnih kapaciteta mladih.

  Promoviranje važnosti obrazovanja za Rome osnovni je cilj Romskog akademskog kluba (RAK) iz Slovenije. Klub je kroz održavanje brojnih predavanja i radionica svoj rad usmjerio na populaciju srednjoškolaca i studenata iz raznih regija u Sloveniji, a također je informirao i većinsko stanovništvo o važnosti obrazovanja za Rome i o romskoj kulturi.

  NVO “Mladi Romi” djeluje već 15 godina u Crnoj Gori. Samir Jaha, izvršni direktor organizacije, istaknuo je kako su mladi Romi u Crnoj Gori iznimno aktivni i sudjeluju u raznim aktivnostima usmjerenim na poboljšanje njihovog položaja  i života. Prvotno je njezino djelovanje bilo lokalno na području općine Herceg Novi, ali se ubrzo proširilo i na teritorij cijele zemlje, a kroz iniciranje i sudjelovanje u različitim projektima.

  Elvis Memeti predstavio je projekt Roma Versitas iz Makedonije, a u sklopu kojeg se provode brojne aktivnosti i obilježavanja koje organiziraju upravo mladi Romi. Ne nedostaje im ideja i planova za buduće aktivnosti, ali ističe kako im nedostaje podrška kakvu imaju mladi Romi u Hrvatskoj.

  Svi sudionici ovog predstavljanja dobrih praksi iz regije održanog putem inetrneta na kraju svojih izlaganja istaknuli su kako im je izuzetno drago da su sudjelovali na Prvom kongresu mladih Roma te u okviru istog iznijeli svoja iskustva, a koja mogu biti motivacija mladima iz cijele regije da se odvaže na aktivizam u vlastitim zajednicama. 

  Objavu ovog teksta podržala je Agencija za elektroničke medije

  Komentiraj

  Unesite svoj komentar
  Unesite svoje ime