Dođe i ta crna “Nedelja”

0
316
Foto: pixabay.com

U nedjelju, 6. prosinca 2020. godine, u 56. godini života, od posljedica zatajenja srca, u snu je preminuo romski folk pjevač Džej Ramadanovski. Rođen je u Beogradu, a odrastao u Skenderbegovoj ulici naselja Dorćol u romskoj obitelji koja vuče porijeklo iz Makedonije. Ostat će zapamćen kao autentičan predstavnik jednog vremena i načina života koji je, baš kao u slučaju Sinana Sakića, odisao ulicom koja ih je obojicu odredila.

Iskrenost i autentičnost obojici prijatelja stvorila je neraskidivu vezu s publikom u svim zemljama bivše Jugoslavije, i to u svim društvenim slojevima. Kako ističe još jedan od velikana romske glazbene scene Muharem Serbezovski: Džej je jedan od rijetkih pjevača koji je na samom početku rekao da je Ciganin (op. a. Rom), a uspio je. Velezvijezda – aman kako sjajim! On je urbani pjevač, njega slušaju ljudi, građani. On je postao sinonim od ničega. Zbog toga što su ti Dorćolci ujedinili njegov talent i njegovo buduće razmišljanje i osobnost.

Najvažniji među njima sigurno su bili Aleksandar Radulović Futa i njegova supruga Marina Tucaković koja stoji iza nekih od Džejevih najvećih hitova. Ona je zaslužna i za tekst pjesme Nedelja inspirirane njegovim životom čiji je refren u nedjelju, 6. prosinca 2020. godine zauvijek dobio drugi kontekst.

 

 

Nedelja, i svi ste tu

sve podseća na sreću

nedelja, a više vas ja

zagrliti neću

 

Nedelja, i svi ste tu

a mene s’ vama nema

daleko negde sam

na put bez povratka

vaš sin se sada sprema

 

U vremenu zvijezda i zvjezdica, reality showova i glazbene industrije foksirane na profit i brzu izmjenu hitova i klikova, do danas Džejevi hitovi Nedelja, Ko se s nama druži, Ugasila si me, duet Slavija, Rađaj sinove i drugi ostaju dio neizostavnog repertora svakog ozbiljnijeg druženja kafanskog tipa.

Dugogodišnji i bliski prijatelji, Džej i Sinan, bili su samosvijesni i nisu se silom mijenjali kako bi zadovoljili trendove. Svako vrijeme nosi svoje breme, pa tako i ovo. Trajanjem se pokazuje kvaliteta, a to što je trenutno nešto popularno ne mora ništa značiti. A ja, valjda je to svima jasno, nisam čovjek trenutka znao je reći Sinan Sakić.

Međutim ta autentičnost obojicu je prerano uzela te su alkohol, kocka, droge, noćni život na putu ostavile i ozbiljne posljedice na njihovo zdravlje što se posebno vidjelo u njihovim posljednjim godinama života. Ulica i kafana ih je stvorila, dala im sve, a naposljetku i uzela.

Vjeran sebi i boemskom načinu životu Džej je, u jednoj od posljednjih izjava za medije u samoizolaciji zbog straha od korona virusa i već narušenog zdravlja rekao  da ne smije nigdje izlaziti kako ne bi došao u rizik da se zarazi. Već sam imao zdravstvenih problema sa srcem i virus za mene može da bude koban. Ne viđam se sa čak ni sa najboljim prijateljima i moram priznati da mi jako nedostaje kafana. Boem sam u duši i jedva čekam da ponovno odem u neku birtiju kad sve ovo prođe, iako ne bih smio piti.

Svojim karakterističnim glasom snimio je petnaestak studijskih albuma i obišao svijet, a cijeli njegov svijet neće se zbog svjetske pandemije korona virusa moći okupiti na sahrani najavljenoj za petak, 11. prosinca 2020. godine u 14:30 sati koja će se na inicijativu pokreta OPRE ROMA održati u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu. OPRE ROMA pokret je u pismu gradonačelniku Beograda pisao da je utjecaj na bogatstvo srpske kulture i glazbe, kao i ukupno kulturno nasljeđe koje je Džej Ramadanovski ostavio iza sebe nemjerljivo i pozvali da mu se sahranom na tom mjestu izrazi počast za sve što je svima u Srbiji zauvijek ostavio.

Uprkos svim ograničenjima novog normalnog, njegov će nemirni i veseli duh ispratiti čak 50 violina kako je i sam želio. 

Iz braka sa suprugom Nadom, iza njega ostaju kćerke Marija i Ana.

Objavu ovog teksta podržala je Agencija za elektroničke medije 

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime