Europski zeleni plan – Prilika za Rome

0
96
Foto: pixabay.com

Željko Jovanović, direktor Ureda za romske inicijative Otvorenog društva upozorio je na potencijalne negativne strane Europskog Zelenog plana (Green New Deal). Naime, iako naglašava da je simpatizer progresivnih i zelenih politika, napominje kako je potreban dijalog između aktera koji zagovaraju Zeleni plan i Roma kako ne bi došlo do izostavljanja Roma iz jednog takvog ekonomskog plana.

Jovanović napominje da je Rooseveltov Novi plan (New Deal) u SAD-u uistinu uspješno uključio milijune Amerikanaca u srednju klasu, ali da je također sistemski isključio radnike crne i smeđe boje kože iz ključnih programa poput socijalnog osiguranja i zaštite radnih odnosa. Promovirana je i segregacija tako što obiteljima manjina nisu odobravani stambeni zajmovi.

Europa je Rome već mnogo puta ostavila na nemilost, navodi Jovanović. Nakon pada Berlinskog zida, romski radnici u velikim državnim ili kolektivnim seoskim poduzećima prvi su ostali bez posla, a u novim tržišnim gospodarstvima su ih zapošljavali posljednje. Slično tome, financijski krah 2008. gurnuo je Rome dublje u siromaštvo i iznjedrio ksenofobičnu krajnju desničarsku politiku koja je poticala mržnju prema 12 milijuna europskih Roma.

Zeleni bi prijelaz mogao biti jako dobar za Rome, tvrdi Jovanović. Industrije u razvoju poput obnovljivog sektora mogle bi osigurati stabilne prihode zapošljavanjem i osposobljavanjem radnika te financiranjem malih poduzetnika. Val obnove, inicijativa Zelenog plana koja uključuje prilagođavanja zgrada propisanim emisijama ugljika, mogao bi osigurati opskrbu romskim kućanstvima kojima nedostaje pouzdano grijanje, struja i voda.

Naime, Rome u Europi zahvaća takozvani okolišni rasizam. Europski ured za okoliš (EEB) je dokazao da se romska naselja redovito nalaze kraj odlagališta otpada i industrijski kontaminirane zemlje. EEB je pronašao čak 32 slučaja okolišnog rasizma spram Roma u pet zemalja: Mađarskoj, Bugarskoj, Rumunjskoj, Slovačkoj i Makedoniji, a Patrizia Heidegger, jedna od autorica izvještaja i direktorica globalne politike i održivosti u EEB-u, rekla je da su ta 32 slučaja samo vrh ledenog brijega.

Jasan primjer okolišnog rasizma romsko je naselje Pata-Rât u Rumunjskoj, kojeg čini 2000 Roma, a nalazi se pored odlagališta otpada. Komunalne usluge izostaju u potpunosti, a ljudi žive u improviziranim skloništima napravljenima od materijala pronađenima na odlagalištu otpada – kartoni, trulo drvo, itd.

Romi zato obično rade neformalne poslove kao skupljači otpada, građevinski radnici, ulični prodavači i slično. Iz tih se razloga Jovanović boji da, ako se Zeleni plan ne izvede pošteno po Rome, zeleno bi im grijanje moglo biti nepristupačno te bi mogli biti kažnjavani zbog korištenja jeftinijih alternativa s visokim udjelom ugljika.

Jovanović u više navrata ističe da mu nije cilj zaustaviti politike Zelenog plana, već ih učiniti inkluzivnima kako bi potaknule neformalne obuke romskih radnika, poslovne savjete i slično.

Progresivne subvencije mogle bi potaknuti neformalne radnike da prijeđu na progresivan posao poput pošumljavanja. Neformalna i izolirana romska naselja mogla bi dobiti pristup zelenoj energetskoj infrastrukturi koja bi pomogla iskorjenjivanju energetskog siromaštva. Po prvi puta u novijoj povijesti imamo priliku odrediti hoćemo li pozvati Rome u brod ili ih ostaviti na pučini, navodi Jovanović.

Doduše, Europski zeleni plan već se sada suočava s nekim aspektima koje Jovanović ističe kao potencijalne probleme:

Mehanizam pravedne tranzicije usredotočit će se na regije i sektore koji će biti najviše pogođeni prijelazom na zelenu energiju jer ovise o fosilnim gorivima… Oslanjat će se na izvore financiranja iz proračuna EU-a i Europske investicijske banke (EIB) kako bi to bilo omogućeno… Također se nastoji zaštititi građane i radnike koji su najugroženiji u tranziciji, pružajući pristup programima prekvalifikacije, poslovima u novim gospodarskim sektorima i osiguravanjem energetski učinkovitog stanovanja.

Dakle, neke od stvari koje Jovanović problematizira su već napomenute u Zelenom planu. Međutim, na progresivnim akterima koji stoje iza Zelenog plana svakako predstoji dijalog s Romima kao vrlo brojnom, a kroz povijest pravno zanemarivanom i ekonomski iskorištavanom skupinom.

Objavu ovog teksta podržala je Agencija za elektroničke medije

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime