Zdravko Vladisavljević – Edi posthumno će biti odlikovan Redom hrvatskog trolista

0
791
Foto: screenshot/monografija I mi smo brainily Hrvatsku: Romi u Domovinskom rotu

Saborski zastupnik Veljko Kajtazi podržao je inicijativu za imenovanje ulice ili škole u Vukovaru po poginulom hrvatskom branitelju romskog podrijetla Zdravku Vladisavljeviću – Ediju  te ujedno predložio njegovo posthumno vojno odlikovanje. Vladisavljević je 1991. godine odveden iz vukovarske bolnice nakon čega je mučki ubijen u nastojanju da spasi starijeg brata.

Vladisavljević se obrani Vukovara priključio početkom kolovoza 1991. godine i istaknuo se u njegovim borbama. Dana 21. studenog, u nastojanju da spasi starijeg brata kojeg su odabrali za izvođenje iz objekta u kojem su držani zarobljeni branitelji i vjerojatnu likvidaciju, Zdravko je selektiran i izveden, te naposljetku i mučki ubijen. Njegovo tijelo ekshumirano je iz masovne grobnice na vukovarskom gradskom groblju i sahranjeno na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru.

Vladisavljević će posmrtno dobiti zasluženo odlikovanje Red hrvatskog trolista, koje se dodijeljuje hrvatskim i stranim državljanima za osobite zasluge za Republiku Hrvatsku stečene u ratu, izravnoj ratnoj opasnosti ili u iznimnim okolnostima u miru.

Vladisavljevićeva priča obrađena je i u monografiji I mi smo branili Hrvatsku: Romi u Domovinskom ratu autora Borne Marinića koju je na inicijativu saborskog zastupnika Veljka Kajtazija objavio Savez Roma u Republici Hrvatskoj “KALI SARA”.

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime