Raznovrsnim programom obilježen Svjetski dan romskog jezika u Osječko-baranjskoj županiji

0
60
Foto: belisce.hr

Ovogodišnji program Svjetskog dana romskog jezika održan u Osječko-baranjskoj županiji započeo je 5. studenog otvorenjem izložbe Tisuću godina migracija Roma u Etnološkom centru baranjske baštine u Belom Manastiru te plesnom točkom u izvedbi Umjetničke škole Beli Manastir čime su i službeno započeli Dani romske kulture.

Izložba prikazuje tisuću godina dug put Roma iz pradomovine Indije te razne premete kojima su se koristili kroz to vrijeme. Ova izložba prikazuje put Roma kako su počeli iseljavati iz Indije, što su proživljavali u tih tisuću godina, ali uzeli su ono što je najbolje, jezik su sačuvali i na to smo ponosni jer ako jedan narod izgubi jezik, taj narod više ne postoji. Putem su izučili zanate, bavili su se i ljekovitim biljem, izjavila je predsjednica Saveza Roma u Republici Hrvatskoj “KALI SARA”, Suzana Krčmar.

Dan kasnije, 6. studenog, u belomanastirskoj Ulici 5. studenoga otkrivena je skulptura posvećena romskom jeziku i kulturi. Skulpturu, rad akademskog kipara Saše Sermeka iz Grabovca, otkrili su saborski zastupnik Veljko Kajtazi, predsjednica SRRH “KALI SARA” Suzana Krčmar i gradonačelnik Belog Manastira Tomislav Rob. Svjetski dan romskog jezika svečano je obilježen i u Belišću, u Centru za kulturu Sigmund Romberg, gdje je održana tribina o romskom jeziku kao i prikazan film o o Romima s područja Belišća.

Beli je Manastir jedan od pet hrvatskih gradova koji je ulicu ili park posvetio 5. studenome – Svjetskom danu romskoga jezika. Kotač i pero simbol su očuvanja romskog jezika i predstavlja želju romske zajednice za obrazovanjem i težnju za očuvanjem romskog jezika, izjavio je saborski zastupnik Veljko Kajtazi.

Uslijedila je javna tribina te završno projekcija filma I mi smo branili Hrvatsku: Romi u Domovinskom ratu. Domaćini završnice ove manifestacije koja se već dvanaestu godinu obilježava u Hrvatskoj bili su Damir Petrović, predsjednik Udruge Roma u Gradu Valpova i Zvonko Barišić u ime Grada Valpova. Projekciji filma prisustovao je i ravnatelj Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Alen Tahiri te predstavnici Vijeća romske nacionalne manjine Osječko – baranjske županije.

Foto: MB Press/baranjainfo.hr

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime