U Zagrebu obilježen Svjetski dan romskog jezika

0
87
Foto: Grad Zagreb

Ovogodišnje obilježavanje Svjetskog dana romskog jezika, započelo je današnjim okupljanjem u parku 5. studenoga u Zagrebu, te nastavljeno u prostorima Saveza Roma u Republici Hrvatskoj “KALI SARA”. 

Istome su prisustovali uzvanici iz političkog, kulturnog, znanstvenog i diplomatskog života Hrvatske, no u manjem broju i uz skromniji program, kako bi se ispoštovale preporuke vezane uz širenje korona virusa. 

Povodom Svjetskog dana romskog jezika obratio se u Hrvatskom saboru i zastupnik Veljko Kajtazi te istaknuo njegovu važnost u priznavanju tog romskog praznika. Naime, Hrvatski sabor je na sjednici 24. svibnja 2012. godine prihvatio Zaključak o potpori međunarodnoj inicijativi za ustanovljenje 5. studenog – Svjetskim danom romskog jezika.

U sklopu Svjetskog dana romskog jezika Hristu Kyuchukovu i Trajki Petrovskom su dodijeljene nagrade za životno djelo “Šaip Jusuf” i “Ferenc Sztojka” za istaknuti rad i djelovanje na promicanju romskog jezika i kulture.

Trajko Petrovski je tijekom svoga rada istraživao etnologiju, narodne kalendare i praznike, obrede, običaje i vjerovanja, romski folklor, tradiciju, kulturu i romski jezik te sudjelovao i vodio brojne istraživačke projekte. Svojim je radom na Institutu za folklor, u okviru Odjela za studije folklore nacionalnih manjina značajno obogatio fond građe etnološkim i folklorističkim sadržajem iz sfere romske tradicijske kulture. O ovim je temama napisao i desetak knjiga, primjerice zbirke romskih narodnih priča i pjesama, Makedonsko-romski i romsko-makedonski rječnik, knjige o običajima i tradiciji Roma u Makedoniji, te romskom folklornom bogatstvu, kao i stotine stručno-znanstvenih članaka. Izradio je i nekoliko elaborata za valorizaciju nematerijalne kulturne baštine Roma u Makedoniji. Preminuo je 6. kolovoza 2020. godine, a nagradu je preuzeo njegov brat Branislav Petrovski.

Hristo Kyuchukov svoj je znanstveno-istraživački rad usmjerio na područje dvojezičnosti, na teme vezane uz obrazovanje romske i turske djece u Europi, usvajanje jezika, psiholingvistiku i sociolingvistiku, na proučavanje genocida nad Romima za vrijeme Drugog svjetskog rata kao i pojavu anticiganizma u Europi. Njegova se lingvistička istraživanja bave romskim, balkanskim, turskim, gagauškim i tatarskim jezicima u Bugarskoj te bugarskim, slovačkim, ruskim i njemačkim jezicima. Autor je niza znanstvenih publikacija u kojima je objavio rezultate svog istraživačkog rada za koji je primio stipendije od Švedskog instituta iz Stockholma, Sveučilišta u Amsterdamu, švicarske zaklade za kulturu “Pro Helvetia”, Fondacije Otvoreno društvo, Fulbrightove komisije u Bugarskoj i slovačke vlade. Kyuchukov nije mogao osobno prisustovati obilježavanju, no obratio se putem videa, a nagrada će mu biti uručena naknadno.

Prisutni su se prisjetili i Rajka Đurića, romskog intelektualca, književnika i pjesnika, jednog od pionira romskog pokreta i borbe za unaprjeđenje položaja Roma, koji je preminuo prije nekoliko dana, 2. studenoga u 73. godini života.

Nakon današnjeg okupljanja, program se nastavlja u Osječko-baranjskoj županiji. Više o najavljenim kulturno-edukativnim događajima moguće je pročitati ovdje.

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime