Preminuo Rajko Đurić, romski pjesnik, publicist i političar

0
433
Foto: pixabay.com

Jutros je u 73. godini preminuo Rajko Đurić, romski intelektualac i jedan od pionira romskog pokreta i borbe za unaprjeđenje položaja Roma.

Rođen je 1947. godine u Srbiji gdje je diplomirao filozofiju i doktorirao sociologiju na Filozofskom fakultetu. Autor je brojnih publicističkih djela među kojima se svakako ističu Povijest Roma, Povijest romske književnosti, Povijest holokausta Roma, Seoba Roma i Cigani svijeta. Napisao je također i Gramatiku romskog jezika te studiju Romski glagoli, njihovo porijeklo i značenje, koja predstavlja prvi znanstveno-istraživački rad te vrste u svijetu. Surađivao je kao prevoditelj i stručni suradnik na filmovima Sakupljači perja te Dom za vešanje.

Bio je glavni urednik kulturne rubrike dnevnog lista Politika, predsjednik Međunarodne romske unije i generalni tajnik Romskog centra Međunarodnog PEN centra, predsjednik Unije Roma Srbije, zastupnik u Skupštini Srbije te predsjednik Europske romske unije.

Đurić je predavao na brojnim europskim sveučilištima te je dobitnik više domaćih i međunarodnih priznanja i nagrada, među kojima su i nagrada za životno djelo Ferenc Sztojka 2010. godine koju mu je dodijelio Savez Roma u Republici Hrvatskoj “KALI SARA”.

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime