Najava – Svjetski dan romskog jezika u Zagrebu i Osječko-baranjskoj županiji

0
325
Foto: Press

Ovogodišnje obilježavanje Svjetskog dana romskog jezika održat će se na više lokacija i uz raznovrstan program. Središnje obilježavanje planirano je 5. studenog u prostorijama Saveza Roma u Republici Hrvatskoj “KALI SARA” s početkom u 10 sati.

Isti dan u sklopu programa počinju  Dani romske kulture u Osječko – baranjskoj županiji i to otvaranjem izložbe Tisuću godina migracija Roma u Etnološkom centru baranjske baštine u Belom Manastiru te plesnom točkom u izvedbi Umjetničke škole Beli Manastir.

Dan poslije, 6. studenog, u 11 sati najavljeno je otkrivanje skulpture u Parku 5. studeni u Belom Manastiru, a u 17 sati tribina povodom Dana romske kulture i Svjetskog dana romskog jezika u Centru za kulturu Sigmund Romberg u Belišću. Nakon tribine bit će prikazan film o Romima s područja Belišća te će RKUD Crvena jabuka održati glazbeni nastup.

Završno, 7. studenog, promocijom filma I mi smo branili Hrvatsku: Romi u Domovinskom ratu u Centru kulture ‘Matija Petar Katančić u Valpovu s početkom u 17 sati zatvara se program obilježavanja Svjetskog dana romskog jezika.

U studenom 2015. godine Opća skupština UNESCO-a prihvatila je inicijativu Republike Hrvatske te je službeno proglasila 5. studeni kao Svjetski dan romskog jezika. Prijedlog je usvojen, bez rasprave. Uz Svjetski dan Roma (8. travanj) i Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve genocida u Drugom svjetskom radu / Samudaripena (2. kolovoz) kao romski nacionalni praznik obilježava se i Svjetski dan romskog jezika, ove godine deseti put zaredom.

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime