Musaka na grčko-romski način na ovogodišnjem Porto Etno Festivalu

0
199
Foto: pixabay.com

Ovogodišnje predstavljanje Porto Etno festivala održalo se u nešto drugačijem formatu – pred kamerama. Festival svjetske hrane i gastronomije Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture, koje od svojih početaka spaja etno glazbu i gastronomiju zemalja čije manjine djeluju u Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji kao i doseljenika u čijim zvucima i zalogajima uživamo, predstavljen je nizom video-recepata.

Etem Fazli, predsjednik Udruge mladih Roma ‘Romska budućnost’ iz Rijeke već godinama predstavlja romsku nacionalnu manjinu na Porto Etno Festivalu. Tako su posjetitelji prijašnjih godina mogli uživati u romskoj šnicli i jahniji, a za ovu godinu je Fazli pred kamerama pripremio musaku na grčko-romski način. Za pripremu jela potrebna je mljevena junetina i janjetina, patlidžani, mrkva, luk, rajčica, peršin, ulje, vrhnje za kuhanje, pelati, sir te začini, te oko dva sata za kuhanje i pripremu. Kroz video-recepte Porto Etno Festivala moguće je proputovati kroz Bosnu, Sloveniju, Italiju, Trinidad i Tobago, Indiju, Jordan, Makedoniju, itd, a iste je moguće pronaći na Youtube kanalu Hrvatskog kulturnog društva Sušak.

U kuharici Bogatstvo različitosti kroz tradicionalna jela u izdanju Slovenskog doma – Kulturnog prosvjetnog društva ‘Bazovica’ Udruga se 2014. godine predstavila sa tri slijeda jela. Za predjelo su Ismihana Fazli i Edita Ibrahim pripremili suhu govedinu, suđuk, za glavno jelo jahniju, ukusno varivo od jednostavnih sastojaka, te za desert baklavu, koja se vrlo često priprema za Đurđevdan i Svjetski dan Roma. 

Radim s romskim učenicima u školi i znam da ih kuhanje zanima pa bi trebalo organizirati više ovakvih projekata kako bi se posebno uključila generacija kojoj prethodi upis u srednju školu. Kuhari su iznimno bitni u turističko-ugostiteljskoj djelatnosti, ističe Fazli koji je također s romskim učenicima 2018. godine posjetio Festival kruha na Sardiniji gdje su imali priliku predstaviti riječke proizvode i romske specijalitete.

Multinacionalnost i multikulturalnost Rijeke, prikazana kroz kulinarstvo naroda koji dijele njezin identitet, i ovaj puta su donijeli dašak svijeta na tanjuru.

Objavu ovog teksta podržala je Agencija za elektroničke medije

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime