Studijsko putovanje po Dalmaciji u organizaciji SRRH “KALI SARA”

 • BăieșiBăieși
 • 0
  50
  Foto: SRRH "KALI SARA"

  Savez Roma u Republici Hrvatskoj “KALI SARA” za svoje je članove, točnije za predstavnike Vijeća romske nacionalne manjine na razini županija, gradova i općina, od 6. do 10. rujna organizirao studijsko putovanje po sjevernoj i srednjoj Dalmaciji. Već duže vrijeme planirali smo ovo studijsko putovanje, još prije situacije nastale uslijed koronavirusa, govori nam predsjednica SRRH “KALI SARA” Suzana Krčmar te nastavlja: Prvo smo razmišljali o odlasku u Francusku, posebno u mjesto Svete Marije od mora (Saintes-Maries-de-la-Mer) u pokrajini Provansi, a koje je mjesto hodočašća brojnih Roma iz Francuske te drugih zemalja Europe i svijeta, gdje se nalazi kip i crkva božice Kali Sare. No, početkom ove godine odlučili smo se organizirati zajedničko putovanje u našoj prekrasnoj zemlji te bolje upoznati njezine prirodne i kulturne ljepote i znamenitosti.

  Nakon četiri studijska putovanja tijekom proteklih godina, u Poljskoj i Slovačkoj, Bosni i Hercegovini, Češkoj i Makedoniji, upravo se Dalmacija činila kao najzanimljivija destinacija, posebno zato što je naši članovi slabo poznaju, a i stanovnici ovih županija vrlo malo poznaju Rome, objasnila nam je Suzana Krčmar ističući kako je to ujedno i jedan od ciljeva ovog putovanja. Naime, u Šibensko-kninskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji nema nijednog romskog naselja. S gospođom Krčmar složio se Branko Petrović, predsjednik Vijeća romske nacionalne manjine Osječko-baranjske županije, te kazao sljedeće: Bilo nam je zanimljivo posjetiti županiju u kojoj se ne zna mnogo o Romima te biti dostojanstveni predstavnici našeg naroda. Dodao je i kako su im poneki ljudi prilazili misleći da su stanovnici neke druge države i da su se iznenadili saznavši da su oni zapravo članovi romske organizacije te predstavnici velikog broja Roma koji žive u drugim hrvatskim županijama.

  Tijekom pet dana članovi “KALI SARE”, zajedno sa saborskim zastupnikom Veljkom Kajtazijem i ravnateljem Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Alenom Tahirijem, posjetili su 3 nacionalna parka, Plitvička jezera, slapove Krke i Kornate, zatim grad Vodice, Šibenik, Trogir, Split, Nin i Zadar te Memorijalni centar “Nikola Tesla” u Smiljanju u Ličko-senjskoj županiji. Četiri smo sata hodali po Plitvicama već prvog dana putovanja, a s istim tempom nastavili smo i svih ostalih dana. Pogonila nas je želja da što više vidimo i naučimo, govori predsjednica “KALI SARE” gospođa Krčmar te dodaje: Poneki među nama možda su nekom prilikom kratko boravili u Splitu ili Šibeniku, ali nikada to nije bilo ovako dobro organizirano i još uz stručnu pratnju turističkog vodiča.

  Mi Romi s kontinenta, posebno iz istočnih dijelova Hrvatske, teško bismo imali priliku u skorije vrijeme vidjeti ova prekrasna primorska mjesta u našoj zemlji, nastavio je Branko Petrović. Čuli smo iscrpne i za nas značajne informacije o brojnim povijesnim spomenicima, primjerice šibenskoj Katedrali sv. Jakova i Kneževoj palači, Dioklecijanovoj palači i Peristilu u Splitu, trogirskoj Katedrali sv. Lovre te Crkvi sv. Donata i Morskim orguljama u Zadru, dodao je.

  Treći dan putovanja uputili su se s otoka Murtera na izlet brodom, a tijekom kojeg su se zaustavili na Velikom otoku. Tamo su zapalili svijeće iskazujući tako svoje suosjećanje s obiteljima 12 vatrogasaca koji su poginuli 2007. godine gaseći požar na otoku.

  Kao i svako studijsko putovanje Saveza “KALI SARA” i ovo je imalo radni dio u kojem su svi sudjelovali. Bez obzira na umor, romski su predstavnici aktivno sudjelovali u raspravi o novom Operativnom programu Vlade RH za romsku nacionalnu manjinu. Nastojali su što iscrpnije informirati zastupnika Kajtazija i predsjednicu Krčmar o najvećim problemima svojih sumještana i prioritetima u njihovom rješavanju.

  U Zagreb su se vratili impresionirani ljepotama Hrvatske, a sada će ovako napunjenih baterija, kako kažu, lakše nastaviti zajednički, ali i svaki zasebno u svojem kraju, rješavati probleme u svojim romskim zajednicama.

  Objavu ovog teksta podržala je Agencija za elektroničke medije

  Komentiraj

  Unesite svoj komentar
  Unesite svoje ime