Održan Prvi kongres mladih Roma u Republici Hrvatskoj

0
109
Foto: SRRH "KALI SARA"

Prvi kongres mladih Roma održan od 9. do 11. listopada 2020. godine u hotelu International u Zagrebu okupio je mlade Rome i Romkinje iz cijele Hrvatske. Kroz tri dana programa sudionici su prisustvovali brojnim predavanjima i radionicama, a organizator SRRH “KALI SARA” se vodio idejom da mlade pripadnike romske nacionalne manjine upozna i educira o pitanjima koja imaju primarnu važnost u njihovom svakodnevnom životu. 

Tako se je na Kongresu najviše vremena bilo posvećeno temama obrazovanja, stambenog zbrinjavanja, zapošljavanja te inkluziji mladih Roma u društvo. O problemima s kojima se mladi Romi susreću u obrazovnom sustavu govorio je Nandor Čapo, načelnik sektora za nacionalne manjine pri Ministarstvu znanosti i obrazovanja, a o potrebi obrazovanja u 21. stoljeću govorio je Aleksandar Racz, bivši dekan Zdravstvenog veleučilišta u Zagrebu. Temu stambenog zbrinjavanja obradili su predstavnici Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Republike Hrvatske te Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama. U sklopu teme zapošljavanja, održano je predavanje o mjerama zapošljavanja i samozapošljavanja te radionica u sklopu koje su sudionici naučili kako svoje vještine predstaviti u pravom svjetlu te kako napraviti kvalitetan životopis. Tema aktivnog uključivanja Roma u društvo obrađena je kroz predavanje saborskog zastupnika Veljka Kajtazija koji je govorio o uključivanju mladih Roma u političko djelovanje s posebnim naglaskom na aktivno sudjelovanje u idućem popisu stanovništva. Osim navedenih tema, sudionici Kongresa imali su prilike upoznati se s dobrim praksama romskih organizacija iz regije, pa su se tako video linkom na Kongres priključili članovi romskih udruga i organizacija iz Srbije, Crne Gore, Makedonije, Slovenije te Bosne i Hercegovine. Posljednji dan Kongresa zamišljen je na način da sudionici Kongresa daju svoj osvrt na provedene aktivnosti te predlože ideje za poboljšanje kvalitete života u romskoj zajednici.

Foto: Foto: SRRH “KALI SARA”

Odrasla sam u romskom naselju Parag. Znam što znači nemati za kruh i kako preživjeti bez novaca. Znam jer sve to prolaziš kada živiš u romskom naselju. Možda jesmo financijski slabi, ali zato imamo veliko srce da primimo svakog u svom gnijezdu i naučiti kako biti sretan i bez novaca. Mogu reći da sam ponosna Romkinja koja zna što hoće. A hoću da budem čovjek! Život ima dobre i loše strane! Bitno je odlučiti na koju stranu hoćeš. Naučimo da kad padnemo ustanemo tri puta jači i da se treba boriti. Želja mi je biti potpora mladima i usmjeriti ih na školovanje, podijelila je Martina Oršuš, predsjednica Prvog kongresa mladih Roma, inače medicinska sestra o studentica 3. godine sestrinstva na Zdravstvenom veleučilištu u Zagrebu.

Sudionici su najveći interes pokazali za temu obrazovanja, oko koje se i razvila najveća diskusija koju su vodili profesori Nandor Čapo i Aleksandar Racz. Učenici i studenti pričali su o preprekama s kojima su se susretali kroz obrazovanje te su kao najčešći problem naveli nemogućnost pronalaska prakse zbog nacionalne pripadnosti u sklopu strukovnog srednjoškolskog obrazovanja. Također se upozorilo na problem izostanka podrške u obrazovanju od strane same obitelji te naglasili važnost informiranja starijih generacija o potrebi cjelovitog osnovnoškolskog i srednjoškolskog obrazovanja, kao i daljnjeg fakultetskog obrazovanja uspješnih učenika.

Mladi učenici, studenti i aktivisti iz reda romske nacionalne manjine iz Republike Hrvatske koji su sudjelovali na Prvom kongresu mladih Roma u Republici Hrvatskoj u organizaciji SRRH “KALI SARA” uz podršku saborskog zastupnika Veljka Kajtazija i Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske donijeli su sljedeće zaključke – zatražili su osnivanje fonda za potporu učeničkom i studentskom standardu za mlade pripadnike romske nacionalne manjineobvezali se na još aktivnije uključivanje u rad romskih udruga, s posebnim naglaskom na mentorstvo svojih vršnjakazaložili  se za unaprjeđenje javnih politika i svijesti javnosti o položaju mladih Roma o njihovom položaju u društvu.

Glede budućih sastanaka, sudionici su se obvezali na organizaciju Kongresa mladih Roma jednom godišnje, te inicirati i provoditi razne vrste edukacijskih seminara za mlade Rome okupljene u mladež SRRH “KALI SARA”. Sudionici se također založili za provođenje navedenih zaključaka u sklopu budućeg Romskog edukacijskog centra.

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime