Posjeta parku sjećanja u Lancianu i Međunarodno umjetničkom natjecanju “Amico Rom”

0
25
Foto: Veljko Kajtazi

U parku sjećanja u Lancianu u Italiji,  koji je 2018. godine postavljen spomenik u znak sjećanja na romske žrtve genocida u Drugom svjetskom ratu kipara Tonina Santeusanija, saborski zastupnik Veljko Kajtazi je s predstavnicima udruge Romano Them, glazbenikom Alexianom Santino Spinellijem te predstavnicima lokalnih vlasti položio vijenac u znak sjećanja.

Ovo je drugi najveći spomenik romskim žrtvama u Europi nakon onoga u Berlinu, a svake godine se ovdje okupljaju Romi iz cijele Europe koji u Lanciano dolaze u povodu umjetničko-natjecateljskog programa Amico Rom koji je ove godine održan po 27. put.

Foto: Veljko Kajtazi

U kazalištu Fedele Fenaroli saborski zastupnik Kajtazi preuzeo je nagradu za životno djelo, a nagrađena je i predsjednica Saveza Roma u Republici Hrvatskoj “KALI SARA” Suzana Krčmar koja je preuzela nagradu za ženu godine. Prepoznat je i Romski memorijalni centar Uštica kao i kratka video prezentacija centra nagradom koja je uručena Savezu Roma u Republici Hrvatskoj “KALI SARA”.

Kao gosti SRRH “KALI SARA”  u subotu 2. kolovoza sudjelovali su, zajedno s Europskim orkestrom za mir koji vodi Spinelli, u programu obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na romske žrtve genocida Drugog svjetskog rata/Samudaripen, a u nedjelju 3. kolovoza u centru Zagreba na Trgu Nikole Šubića Zrinskog održali su večernji koncert za sve Zagrepčane i posjetitelje grada.

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime