Romska manjina u Europi: Iz perspektive Marie Atanasove

0
32
Foto: Facebook.com/Young European Federalists [JEF]

Mladi europski federalisti (JEF) u seriji su svojih webinara 17. rujna ugostili Romkinju iz Bugarske Mariu Atanasovu, ujedno i ovogodišnju dobitnicu nagrade Mladi/a Europljanin/ka godine, o kojoj smo izvjestili ranije ove godine. Tema webinara bila je  Romska manjina u Europi – iz omladinske perspektive pa je tako Atanasova podijelila spoznaje i iskustva rada kao aktivistica u lokalnoj zajednici započevši svoje izlaganje o trenutnoj situaciji izazvanoj korona virusom. Navodi da iako bugarska vlada pokušava zaštititi romsku zajednicu od širenja korona virusa u isto su vrijeme neki od članova zajednice posebno pogođeni restriktivnim mjerama koje su od početka pandemije uvedene u romska naselja. Pandemija virusa je, nastavlja Atanasova, razotkrila problem koji je postojao i mnogo ranije.

Postoje različite skupine mladih, a vrlo je zanimljiva izgradnja identiteta, osobito za one koji se ga se srame. Mi u školama ne učimo o svojoj kulturi, povijesti, umjetnosti i ljudima koji doprinose stvaranju istih. Zato mislim da je aktivna omladina i politička zastupljenost put ka izgradnji identiteta uz uključenost u procese donošenja odluka. 

Na pitanje čini li Europska unija dovoljno u suzbijanju diskriminacije Roma i pružanju podrške romskim zajednicama u Europi, Atanasova smatra da postoje odlične inicijative i projekti, no da se i dalje dopušta političarima da bez ikakvih sankcija šire govor mržnje s javnih govornica. Teme bitne za romsku manjinu vrlo su često kompleksne, a oni koji odlučuju o njima uglavnom nemaju dovoljno saznanja o istima kao ni vizije kako im pristupiti. Nadalje navodi kako europski projekti mogu imati odličan učinak, ali onda kada i nacionalne vlade čine dovoljno za rješavanje problema, te kada političari poput slovačke predsjednice Zuzane Čaputove otvoreno razgovaraju s predstavnicima romskih zajednica.

Ponekad se vrlo teško osjećati dijelom šire, europske zajednice jer se Romi često ne osjećaju ni dijelom svojih nacionalnih zajednica. Ravnopravnost ne postoji tamo gdje vas promatraju samo kroz prizmu problema pa je teško razviti osjećaje europejstva.

Kao glavnu poruku za kraj webinara, Maria odgovara kako smatra da postoje različiti ljudi i da se njihova djela moraju promatrati kao dio njihove osobnosti, a ne kao rezultat pripadanja određenoj etničkoj skupini. To osobito vrijedi za mlade koji se s govorom mržnje susreću svakodnevno na internetu pa se nameće normalizacija takvog izričaja i na mjestima nulte tolerancije na nasilje.

Objavu ovog teksta podržala je Agencija za elektroničke medije

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime