Alina Șerban nagrađena za najbolju glavnu glumicu u filmu Gipsy Queen

0
59
Foto: pixabay.com

Sredinom rujna Alina Șerban nagrađena je nagradom za najbolju glavnu glumicu na Guild Awards 2020 svečanosti u Njemačkoj. Șerban u najnovijem filmu naziva Gipsy Queen glumi hrabru ženu i samohranu majku dvoje djece koja radi zajedno s trenerom i vlasnikom propalog boksačkog kluba kako bi prehranila svoju obitelj. Riječ je o njemačko-austrijskom igranom filmu redatelja Hüseyina Tabaka čija se premijera održala u rujnu 2019. godine na Hamburškom filmskom festivalu. Austrijsko kino izdanje održano je 6. prosinca 2019, a njemačko je prvotno bilo planirano za 21. svibnja 2020, a odgođeno je za mjesec dana kasnije zbog pandemije COVID-19.

Șerban je odrasla u Bukureštu u Rumunjskoj te je prevladavši ogromne prepreke, uključujući siromaštvo i diskriminaciju, postala prvi član obitelji koji je završio srednju školu i sveučilište. Nakon stjecanja dramske diplome u Bukureštu na Akademiji za kazališnu umjetnost i kinematografiju, Șerban je pohađala Umjetničku školu Tisch u New Yorku i magistrirala na Kraljevskoj akademiji dramske umjetnosti u Londonu.

Kao dijete je deložirana iz doma te uskoro ulazi u sustav socijalne skrbi, ostaje bez oca i majka joj završava u zatvoru no unatoč tome uspješno završava osnovnoškolsko i srednjoškolsko obrazovanje. Kroz studij na Akademiji za kazališnu umjetnost i kinematografiji piše komad o svom životu ponukana saznanjima da Romi nisu predstavljeni kroz umjetnost. Șerban taj trenutak navodi kao spoznaju svog vlastitog identiteta kojim započinje njezin vlastiti umjetnički pokret. Glumila je u nekoliko filmova te postala nagrađivana glumica, dramaturginja i redateljica.

Biti priznat od strane kolega glumaca znači svijet za mene. Gipsy Queen je ljubavna priča o ljudskoj borbi, o ljudskoj snazi, ali najvažnije, to je priča o majci Romkinji, izjavila je Șerban na dodjeli nagrade.

U svom prvom redateljskom ostvarenju Bilet de iertare (2020) Șerban otvara temu romskog ropstva u Rumunjskoj. Film je smješten u 1855. godinu u domaćinstvo bogate rumunjske plemićke obitelji u kojoj se Romkinja Maria (Alina Șerban) bori za slobodu svog sina Dinca. 15-minutni film prikazuje dan u domaćinstvu u kojem Maria i njezin sin vide večeru na koju su pozvani važni gosti  kao priliku za preokret vlastite sudbine.

Kao prva romska dramaturginja i kazališna redateljica u Rumunjskoj, Șerban je i pionirka romskog feminističkog kazališta stvarajući prostor za romske narative na pozornici i koristeći umjetnost u cilju uklanjanja predrasuda.

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime