Olé za posramljivanje Romkinja – ipak kažnjivo

0
54
Foto: screenshot/Youtube TYT Sports

Četiri mladića iz Nizozemske optužena su nedavno za zločin iz mržnje zbog vrijeđanja Romkinja u Madridu 2016. godine, i morat će platiti po 1500 eura odštete svakoj od žena koje su ponizili dok su se zabavljali uoči nogometne utakmice Lige prvaka u španjolskom glavnom gradu. Također im je određena i tromjesečna zatvorska kazna.

Mladići su navijači nizozemskog kluba PSV Eindhoven i putovali su u Madrid kako bi gledali utakmicu protiv Atlético Madrida 15. ožujka 2016., kada su “usput” počinili i zločin iz mržnje. Sud u Madridu nakon četiri godine je donio presudu kako je ponižavanje četiri Romkinje koje su prosjačile na Plaza Mayor upravo to – zločin iz mržnje.

U videu koji su napravili učenici iz novinarske škole UAM-EL PAÍS prikazuje se romske žene kako podižu kovanice koje im na zemlju bacaju četvorica navijača Eindhovena. Mladići ih kasnije nagovaraju i da rade sklekove u zamjenu za novac, nakon čega ponovno bacaju kovanice po trgu kako bi ih žene skupljale. Svaki put kad su bacili novčić na zemlju, a žena ga podignula, posjetitelji su uz velik smijeh vikali Olé. Posramljivanje četiri Romkinje dogodilo se usred dana, u podne, u vrijeme kada je popularni trg ispunjen ljudima.

Miguel Ángel Rendón, srednjoškolski profesor iz Cádiza, također je svjedočio prizoru sa svojim učenicima. Ponašali su se prema njima kao prema životinjama, a žene su se gurale i gotovo udarale jedna drugu dok su se natjecale za novčiće, dok su se Nizozemci smijali, rekao je. Davali su im kovanice od pet centi. A najgore od najgoreg bilo je kad su počeli bacati komade kruha na zemlju.

Optuženi su prihvatili tromjesečnu zatvorsku kaznu i plaćanje 1500 eura svakoj od žrtava. Javno tužiteljstvo tražilo je jednogodišnju zatvorsku kaznu i 600 eura odštete. Ni optuženi ni žrtve nisu se pojavili na sudu. Umjesto toga, optuženi su dali izjave putem video veze i ispričali se zbog svog ponašanja, rekavši da su tog dana popili previše pića, osjećali se dobro i puni samopouzdanja u dobar ishod meča.

Što se tiče žrtava, one više ne žive u Španjolskoj, preselile su se u Rumunjsku. Nacionalna federacija romskih žena istaknula je da će se udruga pobrinuti da četiri žene svakako dobiju novac od odštete.

Ostaje na kraju pitanje – kako i zašto se mladi muškarci koji se osjećaju dobro i samopouzdano od silnih stvari koje mogu raditi odluče bacati kovanice siromašnim ženama i smijati se tome što su toliko siromašne da se natječu za pet centi s poda prljavog trga?

Nije slučajno što su se na takav “performans” odlučili baš sa ženama, baš s Romkinjama. Nije slučajno jer negdje ipak postoji svijest o siromaštvu tih žena, o tome da će napraviti što treba da dobiju koju kunu, da prežive. Nije slučajno ni da se muškarci u patrijarhalnom društvu oslanjaju na ponižavanje žena, da im to dođe nešto kao instinkt koji se ne preispituje. Nije, na kraju krajeva, slučajno ni to da se u kapitalizmu rugamo onima koji se bore za mrvice sa stola.

Objavu ovog teksta podržala je Agencija za elektroničke medije

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime