Europski parlament u borbi protiv socijalne isključenosti i siromaštva Roma

0
25
Foto: pixabay.com

Europski parlament još jednom je reagirao na nasilne napade koje trpi romsko stanovnišvo u velikom dijelu Europe. Tako je u četvrtak 3. rujna Odbor za građanske slobode, pravosuđe i unutarnje poslove (LIBE) Europskog parlamentausvojio rezoluciju o borbi protiv negativnih stavova prema romskim zajednicama u Europi. U svom izvješću o provedbi nacionalnih strategija za uključivanje Roma, rezoluciju je predložio europarlamentarac Romeo Franz, a ona će biti stavljena na glasanje na plenarnoj sjednici u listopadu.

Tekst podsjeća da značajan udio romske populacije u Europi živi u krajnje nesigurnim uvjetima, a koje je dodatno pogoršala pandemija koronavirusa. Zastupnici u Europskom parlamentu žale što se situacija romske populacije u EU nije poboljšala posljednjih godina. Smatraju da je razlog tome nedostatak političke volje u tom pogledu, kao i strukturni anticiganizam.

Kako je za obranu prava Roma u Europi potrebna posebna direktiva, rezolucija traži Komisiju da predstavi prijedlog direktive za ravnopravnost i integraciju Roma u Europi od 2020. godine, stavljajući borbu protiv siromaštva i anticiganizma u središte dnevnog reda. Ovaj prijedlog, predlažu europarlamentarci, trebao bi sadržavati plan za uklanjanje nejednakosti u stanovanju, zdravstvu, zapošljavanju i obrazovanju, kao i postavljanje specifičnih, obvezujućih ciljeva za poboljšanje procesa uključivanja. Na nužnosti nametanja obvezujućih ciljeva, kao i mjera, državama članicama inzistirao je Romeo Franz jer, kako kaže, bez toga se ništa neće promijeniti s obzirom na to da stretegije usvojene u posljednjih deset godina nisu imale očekivane rezultate.

No, kako nisu dovoljne samo dobre namjere, rezolucija također poziva Komisiju da razmotri novi alat za financiranje koji je povezan s postojećim programom socijalnog i obrazovnog financiranja, a kako bi se promoviralo kvalitetno obrazovanje među romskim učenicima “koji se suočavaju s krajnjim siromaštvom i koji nemaju pristup trenutnim instrumentima financiranja EU-a u području obrazovanja i socijalne uključenosti”. U konačnici, i države članice moraju djelovati s vlastitim programima, uz programe koje je uspostavila Europska komisija.

Objavu ovog teksta podržala je Agencija za elektroničke medije

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime